KAKO JE OVO MOGUĆE?! Boris na prozoru usnimio životinju za koju se veruje da je IZUMRLA PRE 400 GODINA (VIDEO)

 KAKO JE OVO MOGUĆE?! Boris na prozoru usnimio životinju za koju se veruje da je IZUMRLA PRE 400 GODINA (VIDEO)

Boris Arko iz Postojne u Sloveniji bio je prilično iznenađen kada je na prozoru ugledao veliku pticu sa velikim kljunom i bez perja na glavi.

Boris kaže da ga je ptica posetila dva puta i fotografije susreta objavio na svom Fejsbuk profilu.

– Doleteo je do moje police i onda ostao tamo pola sata. Razgovarali smo neko vreme, ali onda je on odleteo i posle nekog vremena se vratio. Ne znam zašto, jer mu ništa nisam ponudio – kaže Boris.

Ni aplikacija nije prepoznala vrstu ptice

Upitan da li je odmah prepoznao o kojoj ptici se radi, odgovara da nije. Koristio je aplikaciju za prepoznavanje ptica, a ona mu je rekla da je u pitanju detlić.

Zapravo, u pitanju je izuzetno ugrožena vrsta koja je u Sloveniji izumrla pre 400 godina. Ibis, ili grivasti ibis, je velika ptica selica koja živi u neplodnim, polupustinjskim i stenovitim staništima, često, ali ne uvek, u blizini tekuće vode, navodi slovenačka Vikipedija.

Smatra se visoko ugroženom vrstom i zaštićena je. Ima raspon krila od 120 do 135 centimetara i teži od 1 do 1,5 kilograma u prečniku. Gnezdi se u kolonijama na liticama u stenovitim predelima jugoistočne Anadolije, pustinjama Bliskog istoka i Afrike.

U prošlosti je grivasti ili ćelavi ibis bio mnogo rasprostranjeniji na Bliskom istoku, u severnoj Africi, pa čak i na teritorijama do Alpa, iako je u Sloveniji izumro pre 400 godina, navodi Vikipedija. Ova vrsta je nekada bila veoma cenjena od strane faraona starog Egipta.

Populacija grivastog ibisa u divljini svega oko 420 jedinki!

Godine 2004. njihova populacija u divljini procenjena je na oko 420, dok ih je u zatočeništvu tada bilo oko 1.500. Stalno je naseljen samo u Maroku, Turskoj i Siriji. Međutim, pokušavaju da je ponovo nasele u Austriji, zbog čega se u poslednje vreme sve češće viđa i u Sloveniji gde se zaustavlja na svom migracionom putu i za sada se tu ne gnezde.

Nažalost, njihove posete i susreti sa ljudima ne završavaju se uvek srećno. Pošto se ne plaši čoveka, zna da bude lak plen.

Pretpostavlja se da je grivasti ibis bila uobičajena ptica na Krasu, Istri i Dalmaciji u srednjem veku. Njegov lik se nalazi na jednoj od fresaka u hrastoveljskoj crkvi Svete Trojice, u područnoj crkvi u Gradištu pri Divači, u grbu koparske plemićke porodice Elio i na portalu dvorca Lukovec u Logu – opština Dragomer. Početkom 19. veka Žiga Zois mu je u svojim ornitološkim beleškama dao slovenačko ime.