KADA ĆE NOLE PONOVO NA TRON? Srbin čeka grešku Alkaraza, a onda kreće žestoka borba na šljaci za prvo mesto

 KADA ĆE NOLE PONOVO NA TRON? Srbin čeka grešku Alkaraza, a onda kreće žestoka borba na šljaci za prvo mesto

Profimedia

Pobedom u Indijan Velsu, mladi Španac Karlos Alkaraz ponovo je preuzeo tron ATP liste od Novaka Đokovića, a ukoliko na istom bude želeo da se zadrži moraće da osvoji i Masters u Majamiju, na kom je prethodne sezone podigao trofej, te će braniti svih 1000 bodova.

U prilog nove nade belog sporta ide i to što drugu sezonu za redom Srbin ne može da igra u “pustinji”, jer se nije vakcinisao.

Posle sezone na betonu uslediće niz turnira na šljaci, a pre Roland Garosa igraće se mastersi u Monte Karlu, Madridu i Rimu.

Španac sada ima 260 bodova više od Srbina, kom su vezane ruke u pokušajima da osvoji nove. Ipak, ukoliko Alkaraz ne osvoji Majami, on će tron ponovo prepustiti našem asu, pre nego što krene žestoka borba na šljaci.

Đoković brani samo 10 bodova na predstojećem Mastersu u Monte Karlu, kada je već u drugom kolu izbačen od strane Alehandra Davidovič-Fokina.

Đoković je u Beogradu na Serbia Openu poražen od Andreja Rubljova u finalu, a pošto je turnir preseljen u Banja Luku, tamo će braniti 150 bodova. U Madridu ga je 2022. godine pobedio Alkaraz, a do tada je osvojio svega 360 bodova.

Na mastersu u Rimu Đoković je slavio, te brani 1000 bodova, i još 360 sa Roland Garosa. Kada se sve sabere i oduzme, Đoković na šljaci brani ukupno 1800 poena.

Alkaraz je takođe bio eliminisan u drugoj rundi Monte Karla, te i on brani 10 bodova, ali je potom osvojio turnir u Barseloni i zaradio dodatnih 500 bodova. Usledio je trijumf i na Mastersu u Madridu, kao i dodatnih 1000 poena. Ne brani ništa u Rimu, a na Roland Garosu je takođe stao u četvrtfinalu.

Španac je na šljaci prošle sezone osvojio 1810 bodova, 10 više od Srbina, te će uslediti žestoka bitka između ova dva asa.

Pre svega, tu je Stefanos Cicipas koji trenutno zauzima treću poziciju na ATP listi, ali će mu biti potrebni veliki uspesi da bi promenio situaciju u svoju korist.

U trku može da se uključi još i Stefanos Cicipas, kao i Kasper Rud, međutim njima su potrebni zaista veliki uspesi na šljaci ove godine kako bi prestigli Đokovića i Alkaraza.

Iako je peti na ATP listi, Danil Medvedev ima ogroman prostor za bodovni napredak i uključenje u bitku za tron.