Kada birate ime za bebu, na ovih 5 stvari OBAVEZNO obratite pažnju!

 Kada birate ime za bebu, na ovih 5 stvari OBAVEZNO obratite pažnju!

Bez sumnje je trudnoća jedan od najlepših perioda u životu jedne žene. Tada ćena prolazi kroz mnoge promene, ne samo fizičke, već i emocionalne.

Ono što vam svakako sledi dok iščekujete prinovu, jeste biranje imena. Neki imaju tu sreću da su imali “spremna imena” i pre nego je beba bila u planu, dok kod drugih to baš i nije tako.

Ukoliko ste u nedoumici koje ime da date detetu, evo nekoliko stvari na koje prethodno treba da obratite pažnju:

Značenje imena

Važno je da imate u vidu značenje imena za koje se odlučujete. Postoje mnoga lepa imena, ali čija su značenja na primer “đavo”, “ružnoća” ili “bolest”.

Imajte u vidu prezime

Ime bi svakako trebalo da ide u skladu sa prezimenom, u smislu da ne bude ni previše kratko, ni previše dugačko. Zamislite samo koliko bi prostora na papiru trebalo detetu kasnije da se potpiše ili dok izgovori svoje ime i prezime, kako se kaže, prođe sto godina.

Foto: Profimedia

Nasledna imena

Postoje imena koja se prenose generacijama, ali to ne znači da i vi morate da ih date svom detetu. Ukoliko ste emotivno vezani za neko ime tj. osobu i želite da beba baš iz tog razloga se isto zove, onda je to u redu. Ali, ako je stvar u “trebalo bi” i “to je tradicija”, razmislite da li biste vi voleli da su vam roditelji dali ime iz tih razloga.

Izgovor imena

Ljudi se često odlučuju za neka moderna imena, ali koje je veoma teško izgovoriti. Ako se i vama zapliće jezik dok izgovarate to ime, nema boljeg znaka da treba ipak da smislite neko drugo.

Imajte u vidu vaše želje

Baka, deka, rodbina i prijatelji, svi oni će imati neko mišljenje o tome koje ime biste mogli da date bebici, ali zapamtite da su vaše, roditeljske želje ipak ono što treba da presudi.