JOŠ SMO U CRVENOJ ZONI! Poražavajuća statistika sa puteva u Srbiji, ove godine 12 dece IZGUBILO ŽIVOT – policajci otkrivaju najčešći uzrok

 JOŠ SMO U CRVENOJ ZONI! Poražavajuća statistika sa puteva u Srbiji, ove godine 12 dece IZGUBILO ŽIVOT – policajci otkrivaju najčešći uzrok

Foto: Shutterstock

Prema podacima MUP-a, broj poginulih u sabraćajnim nesrećama veći je za osam odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Poslednjih dana povećan je broj saobraćajnih nesreća u našoj zemlji. Samo u proteklih 24 časa dogodilo se 97 nesreća od čega su dve sa poginulima. Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da je glavni uzrok nepropisno i nebezbedno ponašanje učesnika u saobraćaju.

Prema podacima MUP-a, broj poginulih u sabraćajnim nesrećama veći je za osam odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan kaže za RTS da se za protekla 24 časa dogodilo 97 saobraćajnih nezgoda od kojih su dve sa poginulima – jedna na na auto-putu kod Jagodine a druga kod Sremske Mitrovice.

Kada je reč o broju nesreća sa stredalima, protekli mesec je bio nešto bezbedniji u odnosu na isti period za prethodne tri godine. Sa druge strane, ističe Belencan, još smo u “crvenoj zoni” kada je reč o poginulima. U odnosu na isti period prošlih godina, imamo 40 poginulih više.

– Najčešći uzrok je nepropisino i nebezbedno učestvovanje u saobraćaju. Kada je reč o putnicima i vozačima, vozači su najuguroženiji, pošto ih je najviše među poginulima – kaže Belencan.

Iako su pešaci najranjivija kategorija jer nemaju čime da se zaštite, broj stradalih u toj kategoriji je u padu u odnosu na prethodni period, naglašava Belencan. Na podatak da je više poginule dece u vozilima za devet odsto, a mladih za čak 33 odsto, Belencan ukazuje na to da samo 13 odsto putnika na zadnjem sedištu vezuje sigurnosni pojas.

Foto: Profimedia

– Od početka godine do danas poginulo je 12 dece. Prevozili su se često bez ili sa nepravilno postavljenim dečjim sedištem, a ne koristi se ni sigurnosni pojas. Prema istraživanjima, samo 13 odsto putnika koristi pojas na zadnjem sedištu – kaže Belencan.

Belencan navodi da se od 5. do 11. decembra sprovodi akcija pojačane kontrole saobraćaja mreže saobraćajnih policija Roadpol u 30 zemalja. Dosad je utvrđeno da je čak 723 vozača bilo pod uticajem alkohola, a 28 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, dodaje pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Zbog zimskih uslova vožnje, Belecan apeluje na vozače da stave zimske gume na vozila. Iako postoji alternativa u zakonu da se po suvom vremenu može voziti i sa letnjim pneumaticima, takve gume gube svoja svojstva na temperaturi nižoj od sedam stepeni Celzijusa, podseća Belencan.