JELENA IGLE ZA PLETENJE ZARILA SINU (4) U TELO, DRUGA MAJKA UBILA BLIZANCE (3) Zločini koji su šokirali Srbiju – DA SE NE ZABORAVI

 JELENA IGLE ZA PLETENJE ZARILA SINU (4) U TELO, DRUGA MAJKA UBILA BLIZANCE (3) Zločini koji su šokirali Srbiju – DA SE NE ZABORAVI

Foto: SD ilustracija

Otac Marko B. (35), koji je udavio dvogodišnju ćerkicu u Vršcu, o čemu od sinoć bruji čitava Srbija, nije jedini roditelj koji je počinio stravičan zločin. Ubistva mališana obično nazivamo nezapamćenim porodičnim tragedijama, ali ona su mnogo više od toga i do sada ih je u Srbiji zabeleženo nekoliko. Marko je posle zločina presudio sebi, a većina drugih roditelja monstruma uhapšena je, a neki su i odslužili zatvorske kazne.

Policajci koji su obavljali uviđaj u zgradi broj 18 na Vojničkom trgu gde je otac udavio svoju dvogodišnju ćerkicu, a zatim presudio sebi, i sami su bili zgroženi prizorom koji su zatekli. Mnogima je bilo loše, jer takvo nešto do tada nisu videli.

Ubila dvoje dece, pa skočila kroz prozor

Slučaj koji se i danas pamti dogodio se u porodičnom stanu Marković – Ristić, u Kumodraškoj ulici broj 338, predveče 6. februara 1999. godine. U stanu broj 8 odigrao se nezapamćen zločin, do tada gotovo jedinstven u analima beogradske policije. Tog krvavog dana, tridesetjednogodišnja majka Jelena Ristić ubila je dvoje svoje maloletne dece, červorogodišnjeg Rastka i ćerkicu Milenu od godinu i po dana, a potom je pokušala samoubistvo skokom kroz prozor.

Zločin se odigrao u kupatilu, a sve vreme u stanu su bili prisutni njena majka Borka Marković, koja se nalazila u kuhinji, dok je suprug Đorđe sedeo za računarom u drugoj sobi. 

Jelena je, kako su tada pisali mediji, povela decu u kupatilo kako bi ih okupala. Umesto da počne da ih kupa, u trenutku nervnog rastrojstva, majka je izvadila igle za pletenje i zarila ih sinu u telo. Okrvavljenog ga je ubacila u kadu punu vode i dokrajčila. Zatim je krenula na ćerku koju je udavila u kadi. U tom trenutku začula se vriska. Markovićka je istrčala iz stana u hodnik da proveri da li su to njeni unuci. Vratila se u stan i počela je da traži decu. Posle obilaska soba krenula je ka kupatilu i zatekla krvavi prizor. Beživotna tela njenih unučića ležala su u kadi punoj vode, a tragove nesreće odavalo je nekoliko kapi krvi na pločicama. Kraj kade je zatekla igle i nož. Sva skamenjena od užasa pošla je da traži ćerku koja je u međuvremenu skočila kroz prozor.

Usmrtila trogodišnje blizance

Sanja Stevanović (40) priznala je policiji da je 9. januara 2003. godine ubila svoju decu, trogodišnje blizance Mihajla i Jelisavetu. Na telima dece uočeno je nekoliko hematoma i modrica, a vidljivi su i tragovi oko vrata, zbog čega se pretpostavlja da je majka najpre pretukla, a zatim zadavila blizance.

– Sanja se nikad prema deci nije ponašala kao majka. Tukla ih je, bacala na pod. Nikad o njima nije vodila računa. Upozoravala sam njenog supruga Ljubu da sa njom nije sve u redu i da treba da ide na lečenje, ali je on govorio da je ona samo malo čudna i da je sa njom sve u redu – rekla tada za medije Ružica Zeković, koja je čuvala decu nekoliko meseci.

Ljuba je tog dana decu doveo decu iz vrtića, a zatim oko 16 sati otišao na posao, pa na trening, pošto se bavio atletikom. Šta se dešavalo u stanu, posle njegovog odlaska, niko pouzdano nije mogao da tvrdi. Sumnjalo se da je Sanja popila oko pola litra rakije kao i nekoliko pilula jakih antidepresiva, koji su pronađeni u njenoj tašni. Sumnja se da je decu zadavila na krevetu, a zatim je oko 17.20 sati pozvala policiju i rekla da su deca pala sa stola i tako nastradala.

U momentu kad su posle zločina Sanju policajci odvodili u stanicu, kako su ispričale komšije, ona se smejala.

Zločin ispred Centra za socijalni rad

Marko Nikolić
Foto: Srbija Danas

Marko Nikolić (43) nožem je ubio svoju suprugu Maju Đorđević (38), dok je sina Mihajla (4) zadavio, ispred Centra za socijalni rad u Ulici Miška Krajnca u Rakovici u Beogradu. Stravično ubistvo dogodilo se 12. jula 2017. godine, oko 15 sati, u vreme kada je Nikolić vraćao sina majci, nakon što je sa njim proveo dan. Nikolić je, kako su mediji tada izveštavali, dečaka zadavio u automobilu na Banjičkom groblju, a njegovo telo, nakon što je stigao ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, bacio je u naručje bivše partnerke. Marko Nikolić, koji je u Centru za socijalni rad u Rakovici ubio ženu i dete, prerezao je sebi karotidu u zatvorskoj ćeliji krajem decembra iste godine. On je sebi prerezao grkljan razbijenim ogledalom. Zatvorski čuvari su čuli lomljavu posle koje su upali u ćeliju i zatekli krvavu scenu. Nikolić je odmah prebačen u Urgentni centar i bio je kritično, a preminuo je 31. decembra oko 22 sata.

Četvorostruki zločin čobanina

Službenici vranjske Policijske uprave, posle šestomesečne potere, 26. septembra 2008. godine, otkrili su i uhapsili Bobana Mitića (34) iz Rataja kod Vranja zbog sumnje da je počinio krivično delo teškog ubistva. Policija ga je uhapsila u dvorištu njegove porodične kuće.

Za Bobanom Mitićem, čobaninom iz Rataja, bila je raspisana poternica zbog sumnje da je 16. marta 2008. godine, oko 21.35 sati u porodičnoj kući svog tasta Blagoja Ristića u Krševici kod Bujanovca hicima iz pištolja ubio ćerku Anđelu (2), sina Lazara (4), suprugu Suzanu Mitić (25) i taštu Sunčicu Ristić. Kuća Blagoja Ristića u Krševici gde se dogodio stravičan zločin i Mitićeva novosagrađena kuća i porodični dom gde mu žive roditelji u Rataju kod Vranja mesecima su bili pod prismotrom policije, jer je postojala mogućnost da se vrati na mesto zločina.

Četvorogodišnja Kristina Arsić, koja je igrom slučaja preživela zločin u kući strave u Krševici ostala je bez desnog oka. O njoj su brinuli deda Blagoje, ujak Goran i ujna Violeta.

Iskasapila ćerkicu od godinu dana

Milena Stojanović (26), profesionalni vojnik iz sela Pejkovac kod Žitorađe je 2. aprila 2012. godine odvela ćerkicu u oproštajnu šetnju, a zatim je kuhinjskim nožem iskasapila. Dva meseca posle tragedije Mileni je stalo srce.

Ona je nožem usmrtila svoju jednogodišnju ćerku Janu sa više uboda nožem u stomak i grudi, a dva meseca posle zločina prepuklo joj je srce od tuge. Posle zločina je istim nožem pokušala i sebi da oduzme život, ali su je majka i baba u poslednjem trenutku sprečile.

– Posle sedam-osam meseci zabavljanja Milena je ostala trudna. Verili smo se u julu 2010. godine. Posle veridbe smo živeli u kući mojih roditelja u Prokuplju. I pre Janinog rođenja odlazila je s vremena na vreme kod njenih roditelja. Kada sam je pitao zašto ide kući, na selo, i da li ima nekih problema, odgovarala mi je da je problem u njoj – ispričao je M. T., Milenin nevenčani suprug, posle tragedije.

Mala Jana se rodila 7. februara 2011, a Milena je napustila muža kada je devojčica imala samo petnaestak dana.

– Šest meseci mi nije dozvoljavala da vidim dete, zbog čega sam morao da se obratim sudu. Dete sam poslednji put video nedelju dana pre tragedije, kada sam bio kod Milene. Mojim roditeljima nisu bili jasni Milenini ispadi. Bili su u dobrim odnosima sa prijateljima, pogotovo sa Mileninim ocem. Njeni roditelji su je više puta vraćali kod nas u Prokuplje, ali nije vredelo. U šoku smo… – ispričao je posle tragedije neutešni otac.

Stojanovićeva je pronađena mrtva u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, gde je čekala poziv za suđenje. Medicinske sestre su je 13. juna 2012. oko 13 časova zatekle nepomičnu u bolničkom krevetu, a smrt je, kako je utvrđeno, nastupila zastojem srca koje je oslabilo.

Pročitaj još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *