Jednostavna pravila ishrane za dijabetičare – Ove namirnice pomaže u održavanju NISKOG NIVOA ŠEĆERA u krvi

 Jednostavna pravila ishrane za dijabetičare – Ove namirnice pomaže u održavanju NISKOG NIVOA ŠEĆERA u krvi

Foto: Shutterstock

Promena životnih navika je kljucna kada živite sa dijebetesom, uključujući dijabetes tip 1. Pod ovim se podrazumeva da kombinacija zdrave ishrane, fizicke aktivnosti i smanjenje stresa uspešno drži pod kontrolom dijabetes tip 1.

Ključno je držati nivo šećera u krvi pod kontrolom, a ne uvoditi restrikcije hrane.

– Dijeta vam može pomoći da se bolje nosite sa dijabetesom tip 1, zato što ona kontroliše nivo šećera u krvi – rekla je Dina Adimulam, specijalista endokrinologije i preventivne medicine iz “Summit Health” centra iz Nju Džerzija.

Šta je dijabetes tip 1?

Dijabetes tip 1 predstavlja stanje organizma u okviru kojeg pankreas ne luči dovoljno insulina, hormona koji je ključan za regulaciju šećera u krvi.

Kada u organizmu nema dovoljno insulina, šećer prelazi u krvotok i s godinama stvara niz problema, kao što su neuropatija, slepilo, kao i bolesti bubrega i srca. Dijabetes se smatra i autoimunom bolešću koja prema CDC-u, navodi imuni sistem da greškom uništava ćelije koje proizvode insulin. Nedostatak insulina dovodi do opasno visokog nivoa šećera u krvi.

Tretiranje dijabetesa tipa 1

Cilj održavanja dijabetesa tipa 1 je regulisanje šećera u krvi, kako bi se sprečili budući problemi. Svi koji imaju sa dijabetes tip 1 će morati da uzimaju insulin svaki dan, a količina insulina, kao i vreme uzimanja, razlikovaće se od osobe do osobe. Uzimanje insulina mora biti usaglašeno ne samo sa hranom, već i sa spavanjem, stresom i bolešću – što sve može uticati na šećer u krvi.

Dijabetes je promenljiva bolest čije stanje se može menajti s vremenom, zato ne postoji nijedna dijeta koja je napravljena isključivo za osobe koje pate od dijabetesa.

Kada je reč o ishrani sa dijabetesom potrebno je pravilno rasporediti namirnice. Polovina tanjira treba da bude ispunjena povrćem bez skroba, kao što su špargle, brokoli, kupus i još mnogo toga. Četvrtina tanjira treba da sadrži proteine kao što su: riba, piletina, nemasna govedina ili sir.  Poslednja četvrtina tanjira može biti ispunjena namirnicama koje sadrže ugljene hidrate kao što su pasulj, voće, jogurt, mleko i žitarice. Za kraja, piće treba da se svede na vodu ili nešto što je malo kalorija, poput nezaslađenog čaja ili vode sa ukusom. Dijabetes Foto: Profimedia

Koju hranu treba izbegavati?

– Ako imate dijabetes tip 1, trebalo bi da se držite dalje od rafinisanih ugljenih hidrata, uključujući beli pirinač, čips, slatkiše i kolače, kao i slatke napitke, sokove i slatki čaj – navode iz Američkog udruženja za dijabetes.

Ljudima sa dijabetesom tipa 1 će možda biti potrebna određena hrana sa visokim sadržajem šećera ako im šećer u krvi padne prenizak, ali u suprotnom će ovi proizvodi povećati nivo šećera u krvi na nezdrave visoke.

Dijabetes tip 1 i dijeta sa malo ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati se često smatraju lošim izborom kada imate dijabetes tip 1, ali mišljenje da je potrebno u potpunosti izbegavati ih je pogrešno.

Ugljeni hidrati obezbeđuju većinu šećera u krvotoku, a takođe se glavni izvor energije.

– Što manje jednostavnih šećera ima u svom obroku osoba koja živi sa dijabetesom tip 1, to će stabilnije biti vrednosti šećera u krvi – rekao je doktor Adimulam i dodao – Uopšteno govoreći, ohrabrujemo pacijente sa dijabetesom tipa 1 da ne ograničavaju ili ograničavaju ugljene hidrate, već da slede zdravu, uravnoteženu ishranu.

Dijabetes tip 1 i keto dijeta

Postojalo je veliko interesovanje za primenu ketogene dijete („keto“), dijete sa visokim sadržajem masti i sa veoma malim sadržajem ugljenih hidrata za kontrolu dijabetesa, uključujući dijabetes tipa 1.

– Naša tela dobijaju energiju iz šećera, koji dolazi iz hrane bogate ugljenim hidratima. Ograničavanjem ugljenih hidrata i mastima, keto dijeta čini da se vaše telo oslanja na ketone, koje jetra proizvodi iz uskladištene masti navode an ”Harvard Health-u”.

Mala studija na ovu temu iz 2018. u ”Diabetic Medicine” otkrila je da su odrasli sa dijabetesom tipa 1 koji su pratili keto dijetu imali dobro kontrolisan nivo šećera u krvi, ali da ishrana može imati povećan nivo holesterola, kao i epizode ​​​​niskog šećera u krvi, što može biti ozbiljno.

Zaključak

Dijabetes tipa 1 je stanje koje zahteva lečenje. Ono što jedete igra važnu ulogu u tome koliko dobro ćete kontrolisati dijabetes, ali zdrav način života takođe uključuje vežbanje, adekvatan san i što je manje moguće stresa. Svi ovi faktori moraju biti izbalansirani sa količinom insulina koju uzimate.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.