JEDNOĆELIJSKE I SUPERĆELIJSKE OLUJE, ČAK I PIJAVICE! Sa letnjim vrućinama je gotovo, stiže zahlađenje – ovo nas čeka u septembru

 JEDNOĆELIJSKE I SUPERĆELIJSKE OLUJE, ČAK I PIJAVICE! Sa letnjim vrućinama je gotovo, stiže zahlađenje – ovo nas čeka u septembru

Foto: youtube printscreen K1 Televizija,shutterstock

U septembru možemo očekivati temperature preko 30 stepeni celzijusovih, ali sa sa pravim letnjim vrućinama je završeno, pošto smo meteorološki ušli u jesen, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

On je istakao da nas do kraja meseca očekuje toplo vreme, ali da, iako sada imamo dnevne visoke temperature, to ne pada toliko teško pošto su u septembru noći i jutra svežiji i drugačiji je utisak.

Očekuju nas osveženja 14. i 15. septembra, sa padom temperature do 5 stepeni. Sledeća temperaturna osveženja nas očekuju oko 19. septembra – rekao je Todorović za Tanjug.

Objasnio je da je 30 stepeni celzujusovih u septembru nije isto kao u junu, pošto je tada sunce na maksimalnoj visini.

On je dodao da se vremenske prilike ne poklapaju sa astronomskim zbog osunčavanja. 

Komentarišući nevreme i štetu prouzrokovanu superćelijskom olujom koja je bila aktivna u toku letnjih meseci, Todorović je istakao da je taj termin poznat odavno, ali nije bilo zastupljen u medijima.

Rekao je da jednoćelijske oluje imaju životni vek oko 50 minuta, dok superćelijske mogu trajati od nekoliko sati do jednog dana, i nose sa sobom jak vetar i vremenske nepogode.

Kod nas te pijavice dostižu brzinu do 200 kilometara na sat, što je za Ameriku uobičajeno. Poslednje nevreme u Beogradu nije bilo propraćeno pijavicom, ali je nevreme u Bačkoj imalo pijavicu što potvrđuju i snimci sa lica mesta – rekao je Todorović.

Istakao je da u toku 2022. godine nije bilo zabeleženih slučajeva pijavica na prostoru Srbije, dok se 2021. godine jedna dogodila na planini Tari.

Todorović je, takođe, podsetio da je u 2014. godini bilo dosta superćelijskih oluja sa pojavom pijavica na teritoriji Srbije i regiona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *