JEDINSTVENA U HRIŠĆANSKOM SVETU: Freska na kojoj Hristos drži mač nalazi se u Srbiji i šalje OPOMENU svakom neprijatelju

 JEDINSTVENA U HRIŠĆANSKOM SVETU: Freska na kojoj Hristos drži mač nalazi se u Srbiji i šalje OPOMENU svakom neprijatelju

Foto: Profimedia

Jedina freska na svetu na kojoj Isus Hrist drži mač, nalazi se u Srbiji, tačnije u metohijskom manastiru Visoki Dečani (crkva Hrista Pantokratora iz XIV veka). Na njoj je naslikan Isus Svedržitelj koji u ruci drži mač umesto knjige.

O toj fresci ispričane su najmanje dve legende i tumače čas u kojem se knjiga kao simbol reči pretvorila u mač kao simbol sile.

Foto: Profimedia

U Metohiji je kod srpskog naroda sačuvana legenda da se u smrtnom času kralja Stefana Dečanskog (ktitora manastira) koji je u mladosti ustao protiv svog oca, kralja Milutina, a kasnije stajao nemoćan pred sinom “carem Srba i Grka” – Dušanom Silnim, nad celom zemljom Srbijom začuo jauk poruke iz koje se samo jedna reč otrgla i vinula prema njegovoj zadužbini.

Kada je kao vatrena ptica sletela na krst manastira, među njegovim zidovima začuo se zveket oružja. Veruje se da se baš tada, knjiga u ruci Hrista Svedržitelja pretvorila u mač.

Druga legenda nas vodi u “tursko vreme”, kada su osvajači sa istoka zastali pred Visokim Dečanima da opljačkaju i porobe ono što je pripadalo srpskom caru, Bogu i narodu. U tom trenutku, sveta knjiga je pala na pod i odmah se uznela na oltar, dok je sam Hristos Pantokrator uzvitlao mačem da odbrani hrišćansku svetinju.

Foto: Profimedia

Od tada na Kosovu i Metohiji postoji verovanje da mač u Hristovim rukama predstavlja mesto na kojem će doći do presudne bitke između hrišćanstva i onih koji napadaju hrišćanstvo i njegove svetinje.

Izgradnja manastira Visoki Dečani

Podsetimo, gradnja manastira je trajala između 1326/1327. i 1334/1335. godine, freske su završene oko 1348. godine. Manastir je posvećen Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu (freska praznika se prikazuje i u kupoli pod nazivom Hrist Svedržitelj, svevladar, na grčkom Pantokrator). Glavni neimar bio je majstor Vito Kotoranin.

Manastirska crkva predstavlja petobrodnu građevinu i pripada raškom stilu. U samom planu Dečana stara iskustva raškog graditeljstva razvijena su i dovedena do sasvim novog izraza, uz primenu najsloženijih rešenja savremene romanogotičke arhitekture srpskog Pomorja.

Nadvišen kupolom – postavljenom, kao i kada je reč o raškim crkvama iz XIII veka, na uzdignuto kubično postolje. Manastir se nalazi u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletije.

Još jedno čudo

Mošti Svetog kralja Stefana Dečanskog i Svete Jelene Dečanske počivaju u Manastiru. Kada su Turci hteli Dečane da pretvore u džamiju 1692. godine dogodilo se čudo kojim su u tome sprečeni i koje se pripisuje njoj.