“JA OVO NE MOGU PREŽIVETI” Zbog ovog zločina je spasilac sa Cetinja dve godine bio u BEKSTVU, a onda je usledio najtužniji EPILOG na dnu Morače

 “JA OVO NE MOGU PREŽIVETI” Zbog ovog zločina je spasilac sa Cetinja dve godine bio u BEKSTVU, a onda je usledio najtužniji EPILOG na dnu Morače

Foto: Youtube/Printscreen/MediaBiro/Facebook Printscreen

Nenad Kaluđerović, za koga se veruje da je juče popodne ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima “bogatu” ali i bizarnu biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. godine i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje.

Te 2006. godine, 13. avgusta – skoro 16 godina na dan od krvavog pira Borilovića – oko 22 sata je u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović. Kako je tada saopštila policija, za ubistvo je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potraga.

Isti Nenad Kaluđerović koji je juče ponovo dospeo u žižu javnosti. U trenutku pisanja ovog teksta, Kaluđerović je, prema pisanju crnogorskog portala “Standard”, posle ubistva Borilovića pobegao i policija pregovara s njim da se preda.

Dve godine bio u bekstvu

Kako su 2006. posle ubistva Jovanovića pisali mediji, porodica ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorkim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobegne posle ubistva, da cetinjska policija uopšte nije blokirala grad i da ga MUP praktično i ne traži energično.

Porodici Jovanović je odgovorio lično Filip Vujanović, tada predsednik Crne Gore, koji ih je juna 2008. godine obavestio je da je za “Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna potjernica preko Interpola Podgorice, te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vreme boravio u BiH, te da se sada nalazi u Rusiji”.

Posle više od dve godine bekstva, Nenad Kaluđerović se prijavio pravosudnim organima Crne Gore u novembru 2008, pisao je crnogorski “Monitor”. Na suđenju je izjavio da se ne oseća krivim i da nije ubio Željka Jovanovića. Naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubistva, ali da je na kraju oslobođen, te da nije želeo da bez razloga bude ponovo zatvaran.

Osuđen, pa oslobođen

Prema pisanju “Monitora”, u oktobru 2010. Viši sud u Podgorici je nepravosnažno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubistva Željka Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tuči okrivljeni Nenad Kaluđerović iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku telesnu povredu od koje je preminuo u 23.25 časova.

Posle sedam meseci, Apelacioni sud Crne Gore je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmenjenim sudskim većem. Istog dana je pušten iz pritvora.

Apelacioni sud je tvrdio da “činjenice utvrđene u postupku iz posrednih dokaza-indicija nijesu dovoljne da bi se doneo siguran zaključak da je optuženi Kaluđerović Nenad lišio života oštećenog Jovanović Željka”.

“Ja ovo ne mogu preživeti!”

Kaluđerović je konačno u oktobru 2012. godine oslobođen optužbe da je ubio Jovanovića. Oslobađajuća presuda je izazvala burnu reakciju Vidosave Jovanović, majke ubijenog Željka. Nakon što je protestovala u sudnici, obezbeđenje ju je udaljilo iz zgrade suda, a onda je još dvadesetak minuta plakala i klela.

Crnogorski mediji su tada pisali da je Vidosava Jovanović tada, vidno potresena, u nekoliko navrata kazala:

 Ja više ne mogu ovako, ja ovo ne mogu preživeti!

Telo Vidosave Jovanović nađeno je u dva dana kasnije u Morači. Muke je prekratila samoubistvom.

Hapšen pod sumnjom za terorizam

Medijski trag Kaluđerovića se gubi skoro 10 godina, sve do septembra prošle godine. Tada je hapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo terorizma, pošto je bio deo grupe koja je pokušala da spreči ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Kako je pisala crnogorska “Pobjeda”, N. K. je uhapšen u centru Cetinja, na Balšića pazaru, i odmah sproveden u podgoričku “Limenku”, nekadašnje sedište Centra bezbednosti Podgorica.

Naposletku, nalaz obdukcije će pokazati da li je Kaluđerović zaista taj koji je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića, ili je to učinio neko od policajaca.

Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića, Mitar Mitrović, bili su venčani kumovi. A Mitrović je bio venčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje dece Borilović prve ubio.