“IZGLEDA KAO TATA” Devojčica gledala dok joj UBIJA majku: Uz njenu pomoć policija došla do ključnih dokaza – u sve umešana JOŠ JEDNA OSOBA? (FOTO)

 “IZGLEDA KAO TATA” Devojčica gledala dok joj UBIJA majku: Uz njenu pomoć policija došla do ključnih dokaza – u sve umešana JOŠ JEDNA OSOBA? (FOTO)

Foto: Shutterstock/Tviter printskrin/@WENYTV

Sedmogodišnja Čarli Klejton bila je jedini svedok brutalnog ubistva svoje majke, a svega nekoliko sati nakon toga sela je sa istražiteljima da im ispriča šta je videla.

 Ušla sam u stan, sela i počela da pričam sa Čarli. Započele smo razgovor, upitala sam je šta je videla. A ona mi je rekla da je “čovek povređivao mamu”, a mama je vikala “trči Čarli, trči” – rekao je u intervjuu za “ABC njuz” šerif okruga Stjuben u američkoj državi Njujork Džim Alard.

Nova emisija “20/20” ponovo se bavi slučajem ubistva Keli Klejton, majke iz Njujorka koju je maskirani muškarac pretukao na smrt 2015. Tomas Klejton, Kelin muž, i njegov bivši radnik Majkl Bird proglašeni su krivima za organizovanje zavere za ubistvo. Tužioci su reki da je Klejton unajmio Birda da izvrši smrtonosni napad na njegovu ženu za 10.000 dolara.

“Izgledao je kao moj tata”

Kad je Čarli opisala da je napadač imao oči kao njen otac, Alard je znao da mora da dovede dečjeg forenzičkog istražitelja da razgovara sa devojčicom. Drugi razgovor sa policijom odigrao se u Centru za zastupanje dece okruga Šemang.

– Mogao je da bude bude moj tata… Izgledao je stvarno kao moj tata – rekla je Čarli.

Na pitanje zašto joj je napadač izgledao poput njenog oca, Čarli je rekla da je to bilo zbog “maske i farmerki”. Alard je upitao devojčicu da li je ikad pre videla nekog da nosi tu masku.

– Mog tatu – odgovorila je Čarli.

– Svako pitanje koje sam joj postavio odnosilo se na tatu. Onda me je pogledala i rekla: “Ali to nije mogao da bude tata, jer ko bi se onda brinuo o nama?” ispričao je Alard u emisiji “20/20”.

“Tomas obavio poziv sat i po pre odlaska kući”

Čarli, naime, ima mlađeg brata. Delimično zbog njene izjave, Tomas Klejton je uhapšen zbog ubistva svoje supruge. On je rekao policiji da je bio kod prijatelja radi nedeljne igre pokera, a njegov alibi potvrdili su ostali koji su bili sa njim te noći. Ali, istražitelji su takođe saznali od žene koja je bila tamo da je Tomas pozajmio od nje mobilni telefon da obavi poziv 90 minuta pre nego što je otišao kući i zatekao beživotno telo svoje supruge.

Taj poziv je bio upućen Birdu oko 22.50 uveče, prema policiji.

Birdova partnerka je rekla vlastima da su se te noći posvađali i da je on otišao iz kuće oko 23.30, a da se vratio oko sat i po kasnije. Tokom policijskog ispitivanja koje nije bilo snimljeno Bird je priznao ubistvo, tvrdeći da ga je unajmio Kelin muž Tomas. Pre suđenja, Bird je porekao ovo priznanje, navodeći da ga je Tomas unajmio da zapali kuću i da je zatekao Kelino beživotno telo kad je došao do njenog doma te noći.

Dokazi krvava odeća i ključevi od kuće Klejtonovih

Policija je imala dokaz koji je povezivao Birda sa zločinom. Bird je odveo policiju do oružja ubistva, krvave odeće koju je nosio te noći i ključeva od kuće Klejtonovih koje je bacio u obližnji potok. Čovek koji je čuvao stražu za Birda u noći ubistva rekao je istražiteljima da je ovaj na putu do kuće Klejtonovih rekao da će “morati da ubije ku*ku”.

– Ispitana je drška čekića, koja je pronađena na određenoj daljini od mesta zločina. Verujemo da je Bird nosio rukavice u vreme zločina. Govorio je tome da se mora otarasiti rukavica. To bi, naravno, eliminisalo njegov DNK na njima, ali je pripadao Keli Klejton – rekao je “ABC njuzu” Viden Vetmor, okružni tužilac Šamunga.

Ali, ako je Bird bio počinilac, zašto je Čarli rekla istražiteljima da je uljez izgledao kao njen otac?

– Nakon daljih razgovora sa Čarli i dodatnih analiza, ustanovljeno je da je osoba koja bila unutra imala masku. Prilično smo sigurno da je, kad je rekla da (ubica) “izgleda kao tata”, to bilo pre da odeća koju je nosio podseća na njegovu – rekao je Don Luis, istražitelj kancelarije šerifa okruga Stjuben.

Alard je rekao da je nije primetio “nikakvu obmanu” u izjavama devojčice i da veruje da je to bilo “istinito u njenom umu” onako kako je ispričala i povezala.

– Fokus se pomerio sa toga da je Tomas Klejton sam počinio zločin. Sada je to postalo unajmljeno ubistvo – rekao je Vetmor.

Osuđeni na doživotnu robiju

Bez Birda kao svedoka, tužilaštvo se oslonilo na geolokacijske i podatke sa mobilnog telefona da iznese dokaze protiv Tomasa. Starateljstvo nad Čarli i njenim mlađim bratom prešlo je na Kelinu sestru Kim Boržoa, koja je na izricanju presude Tomasu pročitala Čarlinu izjavu.

– Čarli je čak napisala u pismo da je volela svoju mamu. Volela je svog oca, ali je (navela da je) njen tata bio kukavica jer je naveo Majkla Birda da ubije mamu – rekla je Kim.

Tomas Klejton i Majkl Bird optuženi su za ubistvo prvog i drugog stepena i osuđeni na doživotnu robiju bez pomilovanja. U žalbenom postupku, sudija je odbacio Birdovu optužnicu za ubistvo drugog stepena. Klejton poriče da je umešan u ubistvo svoje supruge.

Pročitaj još