IZDATO HITNO UPOZORENJE! Ovaj grad u Srbiji na udaru, zabeleženi komarci ZARAŽENI opasnim virusom!

 IZDATO HITNO UPOZORENJE! Ovaj grad u Srbiji na udaru, zabeleženi komarci ZARAŽENI opasnim virusom!

Foto: Profimedia/ilustracija

Zavod za javno zdravlje u Šapcu je izdao upozorenje na oprez od infekcije virusom Groznice Zapadnog Nila nakon što su na Cerskom kanalu u ovom gradu registrovani zaraženi komarci.

Na sajtu Zavoda objavljeno je da je najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti sprečiti ubod komarca i navedene su mere lične zaštite koje se preporučuju.

Uzorkovanje komaraca je obavljeno u periodu od 21. do 24. avgusta u okviru projekta “Entomološki nadzor komaraca i detekcija izazivača vektorskih zaraznih bolesti – groznice Zapadnog Nila, denge, čukunjge, Zika groznice i malarije” u Šapcu i na još 62 lokacije u beogradskim opštinama, Staroj Pazovi, Apatinu, Somboru i Požarevcu.

Groznica Zapadnog Nila je u Srbiji prvi put registrovana 2012. godine, a u Mačvanskom okrugu do prošle godine je obolelo 10 ljudi. Najviše, 5 slučajeva registrovano je 2013. godine, 2018. godine 3 i po 1 prošle i 2016. godine. U ovoj godini, do sada u ovom kraju nije bilo infekcije.

– Do kraja sezone aktivnosti komaraca ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju će nastaviti nadzor – istakli su u Zavodu za javno zdravlje.Šabacvirus Zapadnog NilakomarciupozorenjeSrbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *