IZBEGAVAJTE GRČKU SLEDEĆE NEDELJE, A POSEBNO TOKOM OVIH DANA Najavljena katastrofa – blokirani putevi, poplave, talasi od NEKOLIKO METARA…

 IZBEGAVAJTE GRČKU SLEDEĆE NEDELJE, A POSEBNO TOKOM OVIH DANA Najavljena katastrofa – blokirani putevi, poplave, talasi od NEKOLIKO METARA…

Foto: Shutterstock

Ovaj vikend u Grčkoj protiče u znaku pravog letnjeg vremena, uz sunčano vreme, a temperature se kreću od 30 do 35°C. Nažalost, ovakvo vreme neće dugo potrajati, jer se očekuje veoma jako pogoršanje vremena.

Početkom sledeće sedmice veoma izražen hladni front prodraće do juga Balkana, uz pad temperature vazduha, a nad Grčkom će se stvoriti i veoma snažan ciklon. Ovaj ciklon doneće Grčkoj početkom i sredinom sledeće sedmice velike nevolje, nažalost i opasnost od poplava i bujica.

Već u ponedeljak će u Grčkoj pod uticajem veoma snažnog ciklona biti oblačno sa veoma jakom kišom i obilnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuju se veoma obilne padavine, jaka grmljavina i olujni vetar, a ponegde su moguće i olujne nepogode.

Talas obilnih padavina zahvatiće prvo sever, potom i jug Grčke, a maksimalna temperatura biće od 20°C na severu do 30°C na jugu zemlje.

Zahlađenje i obilne padavine biće praćene i veoma jakim i olujnim severoistočnim vetrom.

Već u ponedeljak u pojedinim predelima zemlje očekuje se da lokalno padne i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica.

Uticaj ciklona nastaviće se i tokom utorka i srede, a njegov centar sa kopnenog dela Grčke premeštaće se preko Jonskog mora ka Siciliji.

U Grčkoj će i tokom utorka i srede biti veoma obilnih padavina, nažalost i oluja, uz olujne severoistočne vetrove.

Na primorju se očekuju višemetarski talasi.

U ponedeljak se najobilnije padavine očekuju u severnim i centralnim predelima, u utorak u jugoistočnim i centralnim predelima, ali u oblastti Egejskog mora, naročito centralnog dela, dok se u sredu vrlo obilne padavine očekuju.

Na području Grčke od ponedeljak do srede očekuje se da padne od 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, a u centralnim i jugoistočnim predelima od 100 do 200 litara, lokalno i preko 250 litara, što su neverovatne količine padavina, jer u tom delu Grčke u proseku tokom godinu dana padne oko 500 litara, a sada će u jednom danu da padne polovina prosečne količine. Inače, u mnogim predelima Grčke od ponedeljka do srede očekuje se da padne kiše koliko za mesec dana, na pojedim lokacijama u jednom danu za mesec dana. Prosečna količina padavina širom Grčke tokom septembra je od 20 do 60 litara, na severozapadu zemlje oko 100 litara.

Vrlo obilne padavine neće zaobići ni Solun ni Atinu, a najkritičnija situacija očekuje se na području između ova dva grada, pri čemu posebno kritično može biti na Eviji, na širem području Volosa, Larise i severnije od Atine, a južno od Soluna.

Zbog esktremno obilnih padavina, širom Grčke očekuju se poplave i bujuce, a biće i klizišta. Poplava i bujica biće i u primorskim i u kopnenim predelima. Nažalost, može doći do materijalne štete i do ugrožavanja ljudskih života. Mnogi putevi biće poplavljeni, pa treba izbegacati puteve Grčke od ponedeljka do srede.

Potom će se snažan ciklon premestiti preko Jonskog mora ka Siciliji i u četvrtak doneti ekstremnu obilnu kišu i jake grmljavinske pljuskove sa olujama, uz opasnost od poplava i bujica.

Poboljšanje vremena u Grčkoj očekjuje se od četvrtka, a povratak leta od petka, uz sunčano i ugodno letnje vreme koje će potrajati tokom većeg dela ostatka septembra.