ITALIJA OKREĆE LEĐA EVROPSKOJ UNIJI? Ursula fon der Lajen žestoko napala vlast u Rimu – “upozoravam vas…”

 ITALIJA OKREĆE LEĐA EVROPSKOJ UNIJI? Ursula fon der Lajen žestoko napala vlast u Rimu – “upozoravam vas…”

Foto: Profimedia

 Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posledice ukoliko odstupi od demokratskih principa, što je lider Lige Mateo Salvini, čija je partija deo konzervativnog saveza, ocenio takve komentare kao “sramnu aroganciju”

Fon der Lajen šalje ovo upozorenje Italiji uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za nedelju u toj zemlji, na kojima se očekuje pobeda desničarskog bloka na čelu sa novinarkom Ðorđom Meloni.

Odgovarajući juče na pitanje na Univerzitetu Prinston u Sjedinjenim Američkim Državama, Fon der Lajen je istakla zabrinutost koja je prisutna u nekim evropskim prestonicama i sugerisala da bi odnosi između Brisela i Rima mogli da postanu turbulentni ako Meloni i njeni partneri obezbede pobedu.

Dodaje da će “sarađivati (EU) sa svakom demokratskom vladom koja želi da sarađuje”, prenosi Rojters.

– Imamo načina da se pozabavimo problemom, spomenula sam Mađaršku i Poljsku, ukoliko stvari odu u problematičnom pravcu – izjavila je Fon der Lajen.

Rojters ocenjuje da je Fon der Lajen mislila na preporuku Evropske komisije da suspenduje oko 7,5 milijardi evra finansiranja Mađarskoj zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u EU.

EU je uvela meru finansijske sankcije pre dve godine kao odgovor na ono što kaže da predstavlja podrivanje demokratije u Poljskoj i Mađarskoj, podseća britanska agencija.

Šef Lige Mateo Salvini, čija je partija deo konzervativnog saveza koji predvodi Meloni, ocenio je komentare Fon der Lajen kao “sramnu aroganciju”.

– Šta je ovo, pretnja? Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda! –  napisao je Salvini na Tviteru.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je novinarima u Briselu da Fon der Lajen nije želela da se meša u italijansku politiku.

„Ona je naglašavala ulogu Komisije kao čuvara (evropskih) sporazuma u pogledu vladavine prava“, objasnio je Mamer.