ISTINA O UBISTVU CRNOG PANTERA KOD APATINA: Konačno otkrivena sudbina predatora koji je harao Srbijom

 ISTINA O UBISTVU CRNOG PANTERA KOD APATINA: Konačno otkrivena sudbina predatora koji je harao Srbijom

Foto: Shutterstock

Prvi snimci u Srbiji, za koje su pojedinci tvrdili da je na njima crni panter, pojavili su se u novembru prošle godine, a zabeleženi su u banji Junaković. Međutim, priče i nagađanja oko pantera u našoj zemlji počeli su još u decembru 2021. godine, pre tačno godinu dana, kada su sigurnosne kamere snimile životinju na području mađarskog grada Kiškunhalaša, koji je od granice sa Srbijom udaljen samo 40 kilometara.

Na snimcima se vidi da panter luta poljima, nedaleko od gradilišta na periferiji grada i mađarska policija je saopštila da traga za životinjom za koju se pretpostavlja da je bila u zatočeništv

O potrazi za panterom

Iz Javnog preduzeća „Vojvodinašume” 10. novembra je saopšteno da je crni panter uočen u atarima opštine Apatin, vojvođanskog mesta udaljenog 200 kilometara severno od Beograda.

– Predator je izuzetno opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa… Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu – piše u saopštenju.

Ubrzo se oglasio Petar Sladić, čija je njiva na tromeđi Apatina, Sonte i Svilojeva.

Poljoprivrednik iz Apatina, tvrdi da je pantera video još 30. oktobra, tokom setve na njivi, što nije prijavio jer se „plašio podsmeha” ljudi iz njegove okoline.

Sladić je siguran da je video crnog pantera, jer kao bivši lovac „vrlo dobro poznaje životinje” i anatomiju divljači uobičajenih na prostoru Vojvodine.

– Sejali smo ječam kolega i ja i u jednom momentu iz pravca šipražja izašla je životinja, kolega me je pitao šta mi ovo gledamo, rekao sam – u veliku mačku.

TRAKTORISTA SNIMIO PANTERA

A poslednji snimak koji se tada pojavio, zabeležio je čovek iz traktora pored kog je velika mačka protrčala brzino munje. na sreću, ćovek je u tom trenutku bio na bezbednom mestu, ali je uspeo da se snađe i usnimi nešto za šta mnogi veruju da je opasni predator.

“Lovci ubili crnog pantera”

Beogradski mediji objavili su pre nekoliko meseci sliku koju su dobili od čitaoca, koji tvrdi da je član jednog lokalnog lovačkog društva, a na fotografijama se vidi nepomični panter pored koga poziraju dva lovca.

Pažljivijim uvidom otkriveno da fotografija je navodno nastala u šumi nadomak Apatina jasno je da je reč o fotomontaži.

Podsetimo, u jeku potrage za crnim panterom navodni članovi jednog lovačkog društva tvrdili su da su ulovili odbeglu životinju, a kao dokaz su ponudili sliku pored nepomičnog pantera.

Detaljnom proverom utvrđeno je da je reč o fotomontaži. Jasno se vidi da je panter “nalepljen” na sliku, jer iza njega se nazire pravi ulov, verovatno divlja svinja.

Opština Apatin, podsetimo, tada je izdala upozorenje građane da je panter viđen u neposrednoj blizini Banje Junaković i apelovala na građane da se ne približavaju tom kraju!

– Obaveštavaju se građani da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, danas uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković. Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom i u pravcu Prigrevačke šume jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić – navodi se u saopštenju Opštine Apatin.

Trenutno stanje potrage

Potraga za crnim panterom je trenutno obustavljena.

Pored različitih priča i svedočanstava koja su mesecima se širila Srbijom, ipak svaki mogući trag koji je vodio ka otkrivanju porekla zveri u većini slučajeva ispotavio se kao netačan. 

Predator i ako je bio u Srbiji, verovatno je davno otišao iz ovih predela i “nastanio se” u nekoj od susednih država ili možda nikad nije ni bio u Srbiji.