ISPLIVALI PODACI O ORGANIZACIJI UKRAJINSKE VOJSKE: Evo zašto Severodonjeck još nije zauzet – “Štite teritoriju svojim životima”

 ISPLIVALI PODACI O ORGANIZACIJI UKRAJINSKE VOJSKE: Evo zašto Severodonjeck još nije zauzet – “Štite teritoriju svojim životima”

Foto: Reuters

Sada se odbrana Oružanih snaga Ukrajine u ostatku grada drži za industrijsku zonu na čijem je čelu fabrika Azot i železničku mrežu uz nju.

Veličina industrijske zone Severodonjecka je uporediva sa veličinom mariupoljskog “Azovstalja”: ovo je lokacija površine oko 6 km2, te je za razliku od Azovstalja, industrijska zona Severodonjecka pretvara se u polja i šume, počivajući na reci Severski Donec. 

Ali ovo je i dalje izuzetno teška teritorija za juriš, u koju nastavljaju da zagrizu savezničke snage, predvođene Oružanim snagama RF.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine to dobro zna. Baš iz tog razloga, upravo je komandant grupacije trupa u aglomeraciji Severodonjeck-Lisičansk, general-major Oružanih snaga Ukrajine Nikoljuk, juče naredio da se digne u vazduh Proletarski most, preko Severskog Donca kako bi se sprečilo odlazak jedinica koje se brane u industrijskoj zoni Severodonjecka.

Foto: Profimedia

Dizanje mostova u vazduh od strane Oružanih snaga Ukrajine potvrđuju i obaveštajci Velike Britanije. Prema mišljenju britanskih analitičara, ovo je efikasan metod za obuzdavanje tempa napada Oružanih snaga Ruske Federacije.

Više nema ni reči o potrebi zaštite kritične infrastrukture, naprotiv, ukrajinski štićenici kao da se guraju da raznesu sve puteve i mostove kako bi Oružane snage Ruske Federacije bacile sve svoje snage na forsiranje Severskog Donca duž čitavog njegovog dužina.

Sada odbranu industrijske zone drže kombinovane jedinice 4. brigade specijalne namene Nacionalne garde, 115. ombre Oružanih snaga Ukrajine, 118. brigade teritorijalne odbrane i nekoliko odreda grupe plaćenika.

U stvari, napuštene ukrajinske jedinice svojim životom kupuju vreme za grupu koja se ustalila u Lisičansku. Još jedna grupa od 80 boraca stigla je tamo dan ranije da ojača odbrambene linije. Ali ukrajinskoj strani i dalje nedostaju ljudi i oprema.