ISKORISTITE JE MAKSIMALNO: Ovoj NAMIRNICI je sada sezona, PUNA je GVOŽĐA i vitamina, čisti krv, idealna za PROBAVU

 ISKORISTITE JE MAKSIMALNO: Ovoj NAMIRNICI je sada sezona, PUNA je GVOŽĐA i vitamina, čisti krv, idealna za PROBAVU

Foto. Profimedia

Svi se sećamo crtnog filma Mornar Popaj i njegovog spanaća koji mu je davao snagu. Ovo povrće riznica je važnih nutrijenata. Iako se smatra da ima najviše gvožđa, to nije baš najtačnije. Sadrži dosta ovog minerala, oko 20 odsto dnevne preporučene doze), a znatno više vitamina A (59 procenata preporučene dnevne doze) i folne kiseline (49 posto). Tu su i mangan (44 posto) i vitamin C (34 posto). U spanaću ima i vitamina B grupe, vitamina E, i K, zatim magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, natrijuma, cinka i naravno vlakana.

Gvožđe je neophodno da bi se stvorio hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji im omogućava da raznose kiseonik kroz telo. Magnezijum je neophodan za rad mišića, pa i srca, kalijum olakšava rad srca i bubrega, snižava krvni pritisak, stimuliše pankreas i varenje, vitamini B su važni u metabolizmu ugljenih hidrata, kao i za moždanu aktivnost, vitamin C je neophodan za imunitet, dok su vlakna važna za dobru probavu.

Spanać je najbolje jesti sirov, i tu sada, u proleće kada je svež, a može se staviti u smutije, ili kratko blanširati, tj. kuvati na pari kako ne bi izgubio važne nutrijente u procesu termičke obrade. 

Ako želite da smršate, uvrsite namirnice koje sadrže dosta vlakana u svoju ishranu. Sa dobrom probavom, metabolizam funkcioniše pravilno, a  na taj način naše telo brzo sagoreva višak potkožnog masnog tkiva.  Ako u ishranu uvedete i proteine, smanjite trans masti i veštački šećer i ubacite fizičku aktivnost, to je više nego dobro za uspešno skidanje kilograma.