INCIDENT NA IZLOŽBI U MUZEJU! Student bio gladan pa pojeo eksponat! Posetioci ZGRANUTI (VIDEO)

 INCIDENT NA IZLOŽBI U MUZEJU! Student bio gladan pa pojeo eksponat! Posetioci ZGRANUTI (VIDEO)

Foto: Profimedia

U Muzeju umetnosti Lium u Seulu dogodio se incident kada je jedan “ogladneli” student umetnosti skinuo bananu sa umetničke instalacije “Komičar” italijanskog vizuelnog umetnika Mauricija Katelana i pojeo je.

Neko bi možda rekao da se incident dogodio jer je Katelanovo umetničko delo dovoljno dobro za jelo, a neko drugi bi sve što se dogodilo okarakterisao kao “slučaj zabranjenog voća”, navodi se u izveštaju Skaj njuza.

Katelanovo umetničko delo iz 2019. godine, konceptualna instalacija nazvana “Komičar”, zapravo je sveža banana pričvršćena na zid lepljivom trakom, a kao delo konceptualne umetnosti sastoji se od sertifikata o autentičnosti sa detaljnim dijagramima i uputstvima za pravilno prikazivanje u javnosti.

Student umetnosti No Huin Su, sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, otkinuo je bananu sa zida i pojeo je pred šokiranim posmatračima, a zatim je koru od banane ponovo zalepio na zid.

Ceo događaj koji je trajao više od jednog minuta snimao je prijatelj studenta No Huin Sua, a uprava muzeja je kasnije postavila novu, svežu bananu na Katelanovu instalaciju.

– Student je rekao obezbeđenju muzeja da je bananu pojeo jer je bio gladan. Sve se dogodilo iznenada, tako da nije preduzeta nekakva posebna akcija. Umetnik (Katelan) je obavešten o incidentu, ali nije imao nikakvu reakciju – rekao je portparol Muzeja umetnosti Lium u Seulu za Si-En-En (CNN).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *