“I ZEMLJIŠTE MOŽE DA BUDE POD NAPONOM” Stručnjak objasnio kako je dečak (12) poginuo tokom oluje kod Novog Sada – ove stvari nikako ne smete da radite

 “I ZEMLJIŠTE MOŽE DA BUDE POD NAPONOM” Stručnjak objasnio kako je dečak (12) poginuo tokom oluje kod Novog Sada – ove stvari nikako ne smete da radite

Foto: Shutterstock

Stravične oluje su prethodnih dana pogodile našu zemlju. Poznate kao superćelijske oluje, one su nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo. Tokom neviđenog pražnjenja, oluje su napravile ogromnu materijalnu štetu brojnim domaćinstvima, poljoprivrednim gazdinstvima, vlasnicima automobila, građevinskim firmama i.zadale mnogo muka nadležnim institucijama u otklanjanju posledica istih. 

Isto tako, pokidan je veliki broj kablova i provodnika električne mreže, što je mnoge ljude izložilo direktnoj opasnosti po život. To se, nažalost i obistinilo nakon nevremena. Naime, u Srbiji su izgubljena tri života, a krivac je oluja koja je oštetila elektoinstalacije.

Podsetimo, u Novom Sadu je od posledica strujnog udara poginuo dečak od 12 godina starosti, tako što je hteo da proveri kako mu je tetka nakon oluje. On je otišao da je obiđe i tom prilikom je došao do prozora gde se naslonio na sat za očitavanje gasa kada je doživeo strujni udar opasan po život.

Nažalost, nije mu bilo spasa, vrisnuo je, pa potom pao na zemlju u vodu. Komšije su pritekle u pomoć, ali nisu uspeli da mu pomognu. Hitna pomoć je pokušala da reanimira dete, ali nisu uspeli u tome.

– Nastradali dečak došao je do prozora da dozove tetku. U trenutku kada se naslonio na sat za očitavanje potrošnje gasa, udarila ga je struja. Dečak je vrisnuo, a potom pao na zemlju u vodu. Mi smo odmah pritekli u pomoć, ali mu nažalost nije bilo spasa – rekao je komšija koji je svedočio stravičnoj sceni.

– Sišao sam dole i zatekao komšije ispred zgrade. Čim sam video o čemu je reč, krenuo sam ka telu. Oni su mi rekli da je pod naponom električne energije i da ne sme da mu se priđe. Pogledao sam desno od dečaka i video da varniči iz cevi koja vodi ka gasnoj kutiji, nakon čega sam uzeo lopatu i prekinuo vod, a potom odvojio telo od žice. Izneli smo dečaka na beton, ali mu nažalost nije bilo spasa, iako je reanimacija trajala sat vremena – dodao je on.

Takođe, istog dana, u petak, poginuo je i jedan muškarac u Bačkoj Palanci koji je uhvatio strujne kablove u nameri da ih pomeri sa svoje kapije, dok su bili pod naponom.

Treća žrtva stravičnog nevremena bila je žena iz Kovačice koja je nastradala od posledica požara izazvanog udarom groma u drvo pored kuće, kada se požar proširio na kuću i kada je došlo do ove užasne tragedije.

Dakle, prva dva slučaja smrti, dečaka iz Novog Sada i čoveka iz Bačke Palanke su direktna posledica strujnog udara posle oluje. Tim povodom stručnjaci upozoravaju šta nikako ne bismo smeli da radimo i kako da se ponašamo tokom i posle nevremena, ukoliko želimo da se spasimo i sačuvamo svoje i živote najbližih.

Kako kažu, tokom oluja dolazi do kidanja strujnih provodnika, koji često padnu na mokro tlo gde se potom formira naponski levak, što znači da je zemljište oko palog strujnog provodnika pod naponom i da je tu veoma opasno naći se u trenutku ili posle oluje, jer je zemljište mokro i pod naponom.

Važno je ne dirati kabl koji je pao i bezbedno se udaljiti sa tog opasnog mesta – mesta pada provodnika. što znači, ne koračati na dve noge, kako se između njih ne bi stvorio napon, već da se odskakuće nazad na jednoj nozi!

Najopasnije mesto su mokra zemlja ili trava, jer tlo tu najbolje sprovodi struju. Često se dešava da grom udari u livadu gde pase stoka i sve poginu na licu mesta, odjednom, jer je livada mokra, a zemlja odličan provodnik struje.

Najbolje rešenje je skloniti se što dalje  od mesta gde ima kablova, ne čačkati, niti popravljati bilo šta oko struje ili metalnih predmetaizbegavati kišobrane, jer su isto opasni zbog toga što imaju metalnu šipku koja je odličan provodnik struje.

Takođe je veoma važno da se što dalje udaljimo od mesta gde ima kablova kako ne bi došlo do strujnog udara. Trebalo bi da se pogase svi uređaji koji imaju elektroniku, dakle, kompjuteri, laptopovi, telefoni, televizori, jer su veoma osetljivi na električna pražnjenja.