“I UPRKOS TRAGEDIJI DANAŠNJEG DANA…” Putin iznenadio sve porukom pomirenja Ukrajincima

 “I UPRKOS TRAGEDIJI DANAŠNJEG DANA…” Putin iznenadio sve porukom pomirenja Ukrajincima

Rusija poštuje ukrajinski narod i jezik i nikada nije dozvolila ono što Kijev dozvoljava za ruski jezik, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

– Mi uvek, i uprkos tragediji današnjeg dana, imamo veliko poštovanje prema ukrajinskom narodu i ukrajinskoj kulturi, prema ukrajinskom jeziku, književnosti i tako dalje.

– Nikada nismo dozvolili ništa što je dozvoljeno u Ukrajini u odnosu na rusku kulturu i ruski jezik.

-Sa naše strane, mi ćemo ići drugim putem: prema svemu ukrajinskom ćemo se odnositi sa poštovanjem, rekao je Putin na sastanku sa laureatima i finalistima sveruskog takmičenja “Učitelj godine”.

– Imamo tri miliona ruskih državljana ukrajinskog porekla i ne pravimo nikakvu razliku. Nikada nismo pravili razliku, ne činimo i nećemo praviti razliku između Rusa i Ukrajinaca, rekao je predsednik.

Foto: Reuters

Putin je takođe podsetio da su u Ukrajini veličali oživljavanje neonacizma i veličali Adolfa Hitlera.

Kriza u zemlji ne bi došla da nisu pokušali da “pocepaju istoriju” i ožive nacizam u istorijskim zemljama Rusije, istakao je ruski lider.

Kako je dodao predsednik, zadovoljan je rezultatima prošlih referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Rezultati su “više nego ubedljivi” i nesumnjivo, naglasio je.

Predsednik je 5. oktobra potpisao savezni ustavni zakon o prijemu Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije.

Prema zakonu, posebno, stanovnici regiona od dana prijema u Rusku Federaciju priznaju se kao ruski državljani.

On je 30. septembra, nakon rezultata referenduma, potpisao sporazume o uključivanju DNR i LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije. Istog dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da će udari na nove ruske teritorije biti shvaćeni kao akt agresije.