I OVA MUZIČKA LEGENDA NAS JE NAPUSTILA! Preminuo slavni muzičar, tekstopisac i gitarista

 I OVA MUZIČKA LEGENDA NAS JE NAPUSTILA! Preminuo slavni muzičar, tekstopisac i gitarista

Preminuo je gitarista, tekstopisac i pevač Robi Robertson, javlja “Variety”.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je u vrlo ranoj dobi. Tokom svojih prvih godina radio je s Bobom Dilanom, a upravo je u to vreme s nekim kolegama muzičarima osnovao “The Band”. Njihov debitantski studijski album bio je “Music From Big Pink2 koji je doživeo uspeh.

Njegov “The Band” je nastupao sa Bobom Dilanom pre nego što je grupa postala jedna od najuticajnijih za zvuk koji je obeležio kasne 1960-te i rane 1970-te godine.

Robi Robertson
Foto:Youtube printscreen/CBC News: The National

Reditelj Martin Skorseze snimio je 1978. godine film o njihovom oproštajnom koncertu “Poslednji valcer” (The Last Waltz). Skorseze je, opraštajući se od Robertsona, rekao da je kompozitov bio “džin” i “konstanta u mom životu i radu”. Robertson je napisao i komponovao neke od najpoznatijih pesama grupe, među kojima su “The Weight” i “The Night” “They Drove Old Dixie Down”.

Muzičar je, posle duže bolesti, umro u sredu okružen porodicom, saopštio je njegov menadžer. Navodi se da je preminuo u sredu u Los Anđelesu nakon duge bolesti. Imao je 80 godina.

– Robi je u trenutku smrti bio okružen svojom porodicom, uključujući suprugu Dženet, bivšu suprugu Dominik, njenog partnera Nikolasa i decu Aleksandru, Sebastijana, Delfinu i Delfininog partnera Kenija. Iza njega su ostali i unuci Anđelika, Donovan, Dominik, Gabrijel i Serafina – saopštio je menadžer za medije.