I DEDA MRAZ BI ZAPLAKAO: Ako imate neku želju za sledeću godinu, a da to nije zdravlje, setite se malog junaka Luke!

 I DEDA MRAZ BI ZAPLAKAO: Ako imate neku želju za sledeću godinu, a da to nije zdravlje, setite se malog junaka Luke!

Foto: Profimedia

Luka Vesić (8) iz Vrnjačke Banje svoje detinjstvo pamtiće po oslikanim onkološkim hodnicima, borbama, drugarima koje je stekao, ali i onima koji su zauvek napustili ovaj svet. Svakog dana slušao je jecaje svojih roditelja, čak ponekad i doktora.

Svakog dana Luka je bio sve jači i jači. I onda kada su mnogi mislili da neće uspeti, on je pokazao zube toj užasnoj i teškoj bolesti. Luka je heroj Vrnjačke Banje. Ma cele Srbije. Neko od koga svi mi možemo mnogo toga da naučimo.

Sa tri godine Luki je dijagnostikovan maligni karcinom u sinusnom kanalu. On je sada učenik drugog razreda OŠ “Popinski borci” i danas je jedan zdrav dečak. Trenira košarku i obožava igrice, ali njegova želja za Deda Mraza ostavila je sve bez teksta.

Poželeo je da pomogne svojim drugarima sa “Instituta za majku i dete” gde se i on dugo godina lečio. Iz bolnice je izašao kao pobednik, ali je tamo ostavio i deo sebe.

Zajedno sa svojom učiteljicom Mirjanom Stojkovic došao na jednu divnu ideju – da njegovi vršnjaci iz odeljenja i on oslikaju novogodisnje kalendare sa motivima Vrnjačke Banje, da to prodaju, a da od zarađenog novca kupe poklone njegovim drugarima sa Instituta. To je i realizovano! Roditelji, ali kolege njegove mame osim kupljenih kalendara, donirali su i stvari, igračke, posteljinu…

I danas, nakon tročasovne vožnje, hrabri Luka sa svojim drugarima iz škole, posetio je mesto u kojem toliko dugo boravio. Susreo se sa svojim doktorima, vilenjacima i drugarima koji danas vode najvažniju bitku.

Ohrabrio ih je, nasmejao i poželeo samo jedno. Da i oni za nekoliko godina, urade isto što i on danas. I uradiće. I uspeće. Veruje Luka. Mali, a veliki Luka. I kada pomislite da imate neku drugu želju za sledeću godinu, a da to nije zdravlje, setite se ovog junaka.