HRVAT VJEKOSLAV PREBEG NA SLOBODI, SUTRA STIŽE U ZAGREB: Rusija pustila 10 ratnih zarobljenika, zahvalnost duguju princu

 HRVAT VJEKOSLAV PREBEG NA SLOBODI, SUTRA STIŽE U ZAGREB: Rusija pustila 10 ratnih zarobljenika, zahvalnost duguju princu

Foto: Youtube/Printscreen/RTL

Kako je Jutarnjem potvrđeno iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, među oslobođenim zatvorenicima je i Vjekoslav Prebeg, kome je u Donjecku pretila smrtna kazna.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obaveštava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, pušten danas i da će sutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, od prvog dana predano radi i sarađuje sa ukrajinskim vlastima na oslobađanju svog građanina, a to je bila i tema razgovora premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ukrajinskog rukovodstva tokom njegove posete Ukrajini u maju.

– Ovim putem zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na posvećenosti, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rešavanju ovog slučaja – saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Među oslobođenim zatvorenicima su američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je zvaničnik Rojtersu, a njegove reči preneli su brojni svetski mediji.

Oslobađanje je, kako je otkrio, usledilo nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, dodajući da je avion sa zarobljenicima sleteo u Rijad, odakle će se oni vratiti u svoje zemlje. Prema pisanju saudijskih medija, ova desetorica su zarobljena u istočnim regionima Ukrajine.

Bin Salman je, dodaju saudijski mediji, bio u direktnom kontaktu sa Kremljom i ukrajinskom stranom u sprovođenju ove velike operacije.

Sud u Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani. Trojici, među kojima je bio i Prebeg, zaprećena je smrtna kazna. Druga dvojica su Britanac Džon Harding i Šveđanin Matijas Gustafson. Sva trojica su uhapšena u gradu Marijupolju i okolini.