“HRANE JE OPREZNO, KAO BEBU, IMA 15-ak KILOGRAMA” Potresni detalji o devojčici iz kade

 “HRANE JE OPREZNO, KAO BEBU, IMA 15-ak KILOGRAMA” Potresni detalji o devojčici iz kade

Foto: Facebook printscreen/Urosh MX/Youtube/UroshMX

Uroša Pašajlića (38), osumnjičenog da je u iznajmljenom stanu u Ulici Ružice Sokić u beogradskom naselju Mirijevo držao zatočenu svoju osmogodišnju ćerku, policija je posle četiri dana skrivanja pronašla zahvaljujući analizi baznih stanica mobilne telefonije.

On će uz krivičnu prijavu, kojom mu se na teret stavljaju nasilje u porodici i protivpravno lišenje slobode prema emotivnoj partnerki , kao i zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete, danas biti priveden na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Pašajlić se, nakon što ga je za nasilje prijavila partnerka, krio u kući svog prijatelja u Kornatskoj ulici na Karaburmi, gde je i uhapšen. Jedan komšija ispričao je da sa momkom, u čijem je stanu Uroš pronađen, nikad nisu imali problema, ali da su svi primetili “novi” auto marke “pežo”, parkiran u njihovoj ulici, koji danima niko nije pomerao.

– Sumnjam da je taj momak i znao zbog čega je ovaj tu, ne verujem da bi krio monstruma – kaže komšija.

– Taj momak je navodno živeo u Nemačkoj, a ovo je kuća njegove majke. On živi povučeno, radi na kompjuterima, priča nekoliko jezika… Policija je došla, pokucala na vrata, i koliko sam video, uhapšeni je mirno izašao sa njima. Video sam njegovu sliku u novinama, ali ne mogu da kažem da sam ga prepoznao ili video pre hapšenja.

Od ponedeljka, kada je javnost saznala za slučaj “devojčice iz kade”, stalno se pojavljuju nove informacije o osumnjičenom, ali i njegovom odnosu prema partnerki koja ga je posle dobijenih batina prijavila policiji, kao i prema devojčicinoj majci.

– Devojčica je najverovatnije često i dugo boravila sama u tom stanu, a Uroš je sa devojkom iznajmio stan u Krnjači i samo je ponekad dolazio i obilazio ćerku. Kada je policija ušla u stan u Ulici Ružice Sokić, malena je nađena u kadi, obučena, a iako nije imala vidljive povrede, bila je u veoma teškom stanju. Izgladnela i dehidrirana, nije čak bila u stanju ni da govori. Ceo stan je bio pun smeća i osećao se na trulež – kaže sagovornik iz istrage.

Povodom ovog slučaja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju juče je saopštilo da će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu kako bi utvrdilo da li je postupano u skladu sa zakonom i propisanim standardima stručnog rada.

– Devojčica, koju je otac Uroš Pašajlić, kako se sumnja, držao zatočenu u stanu u Zvezdari, nije bila upisana ni u jednu školu – potvrdili su u Ministarstvu prosvete i dodaju da zbog toga neka obrazovna ustanova i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavesti nadležne.

– Evidenciju o deci koja tek treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi Opština. Ko je napravio propust, biće utvrđeno. Obavićemo nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu koja je bila na njihovoj evidenciji.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je juče da u slučaju zanemarivanja osmogodišnje devojčice u Mirijevu neko u sistemu od šest nadležnih organa, za koje je pokrenuo postupak kontrole, nije uradio svoj posao, a da je na ombudsmanu da utvrdi ko, da li su u pitanju svi ili neko u tom nizu, kao i da se pronađe odgovornost osobe ili ustanove. On je rekao da mu trenutno stanje devojčice nije poznato, kao ni to gde će biti smeštena nakon bolničkog zbrinjavanja, ali da će on to pratiti.

– Nemamo informacije, ali svakako ćemo da vidimo kakva će biti odluka, da li će dete biti upućeno u neku ustanovu, hraniteljsku porodicu, da li će neko od rodbine preuzeti starateljstvo, pratićemo – rekao je Pašalić i istakao da informacije o eventualno načinjenim propustima očekuje u narednih 15 dana.

O devojčici trenutno brinu lekari Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i, kako saznajemo, stabilnog je zdravstvenog stanja. Prema nekim nezvaničnim informacijama, ona i dalje ne govori, još je prestravljena i zatvorena, potpuno neuhranjena, ima petnaestak kilograma. Hrane je oprezno, kao bebu, da bi joj se organizam polako navikao na hranu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *