HITNO UPOZORENJE RHMZ: Za DVA SATA u Srbiju stiže potpuni vremenski OBRT, na udaru ovi delovi zemlje

 HITNO UPOZORENJE RHMZ: Za DVA SATA u Srbiju stiže potpuni vremenski OBRT, na udaru ovi delovi zemlje

Foto: Shutterstock

U naredna dva sata na području Bačke i Srema pojava intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom, saopštili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Lokalno je moguća i pojava sugradice i grada, dodaju iz RHMZ.

Prema rečima profesora geogradije Marka Čubrila do petka nas očekuje vrlo toplo vreme, a zatim osveženje.

Narednih dana lokalne nestabilnosti, posebno sutra, a u periodu od 28. maja do 30. maja moguće konkretnije padavine, naveo je Čubrilo.

Vreme sutra i u petak

– Danas malo do umereno oblačno i uglavnom suvo, ali se posle podne ponegde i to najpre nad planinskim delom BiH, Srbije i severa Crne Gore mogu očekivati pljuskovi. Sutra još malo toplije, ali uz nestabilnu atmosferu, tako da od posle podneva lokalnih grmljavinskih pljuskova prvo može biti nad planinskim delom regiona, kao i na severozapadu Hrvatke. U toku prvog dela večeri nad severom Hrvatske i Srbije se mogu javiti vrlo snažne nestabilnsoti uz grmljavinske oluje. Dnevni maksimum od 26 do 32 stepena Celzijusa, vetar slab, ali u zoni pljuskova olujan, severozapadni – kaže Čubrilo.

Kako dalje navodi, u petak promenljivo oblačno, suvo i malo svežije, dok se u noći ka suboti očekuje premeštanje jakog, hladnog fronta sa severozapada koji će doneti naoblačenje uz grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za vremenske nepogode.

Foto: Srbija Danas

Vremenska prognoza za vikend

– Za vikend se očekuje održavanje anticiklona nad severozapadom Evrope po čijoj će istočnoj periferiji strujati vrlo svež vazduh, dok je izvesno i formranje ciklona u blizini jadranskog mora. Od tačnog položaja tog ciklona zaviseće i količina kiše koja bi se javila u tih nekolilo dana. Svakako stiže jače zahlađenje i za vikend maksimumi bi ponegde i u nizijama bili ispod 20 stepeni Celzijusa. Postepena stabilizacija i otopljenje se očekuju posle 31. maja – naveo je Čubrilo.