HITNO UPOZORENJE! Ogromna rupa probila Sunce, 20 puta veća od Zemlje! Ka nama juri vetar brzine 1,8 miliona milja na sat!

 HITNO UPOZORENJE! Ogromna rupa probila Sunce, 20 puta veća od Zemlje! Ka nama juri vetar brzine 1,8 miliona milja na sat!

Foto: Profimedia

Ogromna rupa veća dvadeset puta od Zemlje, druga u ovoj nedelji, pojavila se na Suncu. Zbog toga je došlo do oslobađanja solarnih vetrova koji se kreću brzinom od 1,8 miliona milja na sat u pravcu Zemlje, što će se najviše osećati u petak.

Naučnici pomno prate situaciju da vide da li će vetrovi uticati na Zemljino magnetno polje, satelite i tehnologiju. Prva rupa, primećena 23. marta, 30 puta je veća od Zemlje i puštala je solarne vetrove koji su pokrenuli zapanjujuće aurore čak na jugu do Arizone. Obe rupe je snimila NASA-ina opservatorija solarne dinamike, koja proučava Sunce.

– Koronalne rupe su magnetno otvorene oblasti koje su jedan od izvora sunčevog vetra velike brzine. Izgledaju tamno kada se posmatraju u mnogim talasnim dužinama ekstremnog ultraljubičastog svetla, kao što se vidi ovde. Ponekad solarni vetar može da generiše auroru na višim geografskim širinama na Zemlji – rekli su iz NASA.

Iako slika u početku može izgledati alarmantno, to ne ukazuje da smo u opasnosti. Koronalne rupe su uobičajena karakteristika Sunca, iako se pojavljuju na različitim mestima – posebno blizu polova – i sa većom učestalošću u različitim vremenima ciklusa sunčeve aktivnosti. Oni su hladnije manje guste oblasti i generalno su češće kada je Sunce u manje aktivnoj tački u svom 11-godišnjem ciklusu.

Rupe su obično bezopasne, iako satelitske komunikacije i radio prenosi na velikim visinama ponekad mogu biti privremeno poremećeni. Druga rupa se nalazi na sunčevom ekvatoru.

– Oblik ove koronalne rupe nije poseban sam po sebi. Međutim, njena lokacija ga čini veoma zanimljivim – rekao je za Insajder Danijel Veršaren, vanredni profesor fizike svemira i klime na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

– Očekivao bih da će brzi vetar iz te koronalne rupe doći na Zemlju između petka uveče i subote ujutru ove nedelje – rekao je on

Prva koronalna rupa rezultirala je blistavim aurorama 24. marta, koje su osvetlile noćno nebo električnim ljubičastim i zelenim bojama. Njih je izazvala oluja G3, koja se odnosi na “jaku” solarnu oluju koja može uticati na sisteme napajanja i operacije svemirskih letelica, uključujući probleme sa orijentacijom.

Izvor: Blic