“HAVARIJA NUKLEARKE U ZAPOROŽJU UGROŽAVA BALKAN” SAD zatražile od Rusije da vrati Ukrajini kontrolu nad elektranom

 “HAVARIJA NUKLEARKE U ZAPOROŽJU UGROŽAVA BALKAN” SAD zatražile od Rusije da vrati Ukrajini kontrolu nad elektranom

Foto: Profimedia

Zamenica sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost, dr Boni Deniz Dženkins, rekla je danas na brifingu za novinare, da su Ruska Federacija i njihov predsednik u dva navrata uznemirili svetsku javnost zbog mogućeg izbijanja nuklearnog incidenta, prvo u Černobilju, a sada i u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ona je dodala da su Rusi stvorili veliku opasnost od oslobađanja radijacije koja će dovesti u opasnost ne samo građane Ukrajine već i sve ostale.

– Rusija treba odmah da se povuče iz nukelarne elektrane Zaporožje i prekine sve vojne aktivnosti u blizini elektrane. Oni bi takođe trebalo da se obavežu da će članovima stručnog tima Međunarodne agencije za atomsku energiju omogućiti da posete nukelarnu elektranu kako bi mogli da procene kakva je situacija – rekla je ona.

Ambasadorka Dženkins je dodala daSAD ne čudi ovakvo ponašanje Rusije, kao i da je njihov cilj da Ukrajina prestane da bude geopolitiči entitet, a zatim je obećala da će SAD nastaviti da bude uz Ukrajinu.

Na pitanje da li postoji opasnost za države na Balkanskom poluostrvu ukoliko dođe do eventualne havarije u elektrani, ambasadorka Dženkins odgovara potvrdno.

– Ukoliko dođe do eventualne havarije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, ona neće uticati samo na Ukrajinu i države sa kojima se ona graniči, već i na mnoge druge države. Zato ponavljam da je jako važno da Rusija vrati Ukrajini kontrolu nad elekranom – rekla je ona odlučno.

Dženkins je takođe dodala danema informacije o navodnom isključenju sa mreže nuklearne elektrane Zaporožje u gradu Energodar, koju je ranije danas saopštila ukrajinska državna kompanija “Energoatom”.

BONUS VIDEO: FSB snimci Natalije Vovk, ubice Darje Dugine

Pročitaj još