HAOS NA HRVATSKOJ GRANICI: Pucano na specijalnu policiju iz vatrenog oružja!

 HAOS NA HRVATSKOJ GRANICI: Pucano na specijalnu policiju iz vatrenog oružja!

Došlo je do pucnjave na hrvatskoj granici.

Specijalci koji dežuraju na granici s BiH na području Karlovačke županije prijavili su svojim nadležnima da je iz grupe migranata koju su juče u popodnevnim časovima vratili u Bosnu i Hercegovinu prema njima pucano iz vatrenog oružja, doznaju mediji iz pouzdanog izvora.

Prva prijava u karlovačku policijsku upravu došla je oko 15.40 sati, a u njoj su pripadnici SJP Osijek prijavili da su odvratili skupinu migranata u pograničnom mestu Koranski Lug na području Cetingrada, sela koje se nalazi na samoj granici s BiH, te je u neposrednoj blizini Bogovolje, sela koji je prošli tjedan posjetio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ujedno, to je početna tačka migrantske rute kroz Hrvatsku, a s druge strane granice nalazi se mesto Šturlić te Hadžin Potok između Velike Kladuše i Bihaća, koji se migrantima čini najboljom lokacijom za ilegalne ulaze u Republiku Hrvatsku.

Jesu li prema njima zapucali migranti, možda krijumčar ili neko treći, za sada nije poznato, ali bi moglo biti uskoro, jer policije dvaju država istražuju slučaj.

Osječki specijalci navode da je pucanj stigao nakon što je grupa odvraćenih migranata krenula u BiH od same crte razgraničenja dve države. Sam čin nisu videli, ali su začuli pucanj iz vatrenog oružja, a zatim i zvuk zrna koje je pogodilo granu u krošnji na hrvatskoj strani, u neposrednoj blizini hrvatskih policajaca na hrvatskoj strani granice.

Hrvatska policija je oko 15 minuta kasnije o događaju izvestila šefa smene Graničnog prelaza Velika Kladuša, te je tom prilikom dogovoreno da bosanska policija pošalje raspoložive patrole u Hadžin Potok i okolna mesta. Za sada nisu poznati rezultati njihove akcije.

No, nakon ovoga događaja juče, istog popodneva i splitski specijalci, koji takođe dežuraju na tom terenu, su prijavili da su čuli još dva pucnja na BiH strani granice, no za razliku od svojih kolega iz Osijeka, kažu da nije bilo naznaka da bi pucnjevi bili usmereni prema njima.

Podsetimo, usprkos pojačanom prilivu migranata od početka godine i nekoliko desetina hiljada ljudi koji su ilegalno ušli u Hrvatsku, nije do sada zabeležen nijedan prekršaj ili krivično delo za koje bi oni bili osumnjičeni.

Dolazilo je do prepirki i sukoba među samim migrantskim skupinama, ali nije zabelženo da bi bili agresivni prema lokalnom stanovništvu ili policiji, a pogotovo ne da bi koristili vatreno oružje. Više će se znati nakon intenzivne policijske istrage koja je u toku.