GRAĐANI SRBIJE ĆE MOĆI DA ODAHNU: Meteorolog objavio dobre vesti, uskoro stiže nagli PAD TEMPERATURE

 GRAĐANI SRBIJE ĆE MOĆI DA ODAHNU: Meteorolog objavio dobre vesti, uskoro stiže nagli PAD TEMPERATURE

Foto: Srbija Danas/Shutterstock

Đorđe Đurić, meteorolog, najavio je rashlađenje u nedelju i ponedeljak, međutim smatra da nas ovaj toplotni talas neće napustiti do kraja meseca.

– Ovaj toplotni talas će potrajati. Zasigurno do kraja meseca. Ali u nedelju ćemo imati prodor hladnog fronta preko delova Srbije. Biće izraženo preko pojačanog severozapadnog vetra i neznatnog pada temperatureTako da ćemo u nedelju i ponedeljak imati oko 34 do 35 stepeni. Ako možemo da nazove to ikakvim osveženjem. Od utorka nam opet dolazi toplotni talas od tempoeratura većih od 35 stepeni – rekao je meteorolog.

Kako se rashladiti za vreme vrućina 

Prilikom ekstremnih vrućina telo otvara krvne sudove koji su blizu kože. Krv prenosi toplotu iz unutrašnjosti tela na površinu, gde može imati koristi od efekta hlađenja isparavanja znoja.

Da biste lako ostali hladni, fokusirajte se na delove tela sa puno krvnih sudova: ruke, zglobove, stopala, gležnjeve i pazuhe.

Plivanje ili hladna kupka ili tuš takođe su veoma efikasni.

Podsetimo, RHMZ je danas izdao nova upozorenja. 

– Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu) – navodi se.

Jutarnja temperatura kretaće se danas od 12 do 22, a najviša dnevna od 35 do 38 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

U Srbiji, u većini dana do 29. jula, preovlađivaće sunčano i veoma toplo.