GRAD OPUSTOŠIO OVU SRPSKU OPŠTINU: Ogromne štete na objektima i usevima, uvedena vanredna situacija (FOTO)

 GRAD OPUSTOŠIO OVU SRPSKU OPŠTINU: Ogromne štete na objektima i usevima, uvedena vanredna situacija (FOTO)

Foto: Rina

Opštinski štab za vanredne situacije doneo je odluku da uvede vanrednu situaciju na delu teritorije Lučana, na kojoj je u utorak grad naneo ogromne štete na poljoprivrednim usevima kao i stambenim i pomoćnim objektima.

Prema rečima predsednika Opštine Milivoja Dolovića, grad veličine i do teniske loptice sručio se na naseljena mesta, počev od Turice, Puhova, Guče, Viče, Goračića, Dragačice, Rasovca, Guberevaca, Donjeg i Gornjeg Dubca, Kaone, Živice, Markovice, Dučalovića, Rtara, Dljina i sela Lučana, načinivši ponegde i stopostotne štete na malinama, kupinama, kukuruzu, pšenici, povrću i drugim poljoprivrednim kulturama.

Foto: Rina

– Ogromnu štetu, nevreme i grad načinili su i na stambenim i pomoćnim objektima, lomeći krovne pokrivke i prozorska stakla. Uništeni su i brojni plastenici i zaseočki putevi rekao je Dolović.

Foto: Rina

Za 35 minuta, koliko je otprilike trajalo nevreme praćeno gradom, načinjena je, prema rvim procenama, višemilionska šteta. U utorak je ispaljeno čak 78 protivgradnih raketa, koje, ipak, nisu uspele da razbiju gradonosne oblake i smanje obim nastale štete. Od početka godine, opština Lučani je tokom brojnih naleta gradonosnih oblaka do sada ispalila 186 protivgradnih raketa.

Foto: Rina

Predsednik Opštine Lučani formirao je dve Komisije koje će odmah krenuti u popisivanje nastale štete, posebno na stambenim, pomoćnim objektima i putnoj infrastrukturi, kako bi se pristupilo obnovi i zaštititi prvenstveno kuća od mogućih pljuskova koji se očekuju i u narednim letnjim danima.

Svi građani koji su pretrpeli štetu, prijavu oštećenja mogu prijaviti na pisarnici Opštinske uprave opštine u Lučanima i Guči.