Glumica “Užičke republike” bila je u logoru, a majku su joj streljali – Vodila je TESKOBAN život, a DANAS izgleda ovako

 Glumica “Užičke republike” bila je u logoru, a majku su joj streljali – Vodila je TESKOBAN život, a DANAS izgleda ovako

Foto: Youtube printscreen/ Tihomir Snitko

Glumica Božidarka Frajt je prva jugoslovenska glumica koja se u bikiniju pojavila na filmu, a javnost je pamti po filmovima ”Užička republika”, ”Živa istina”, ”Na putu za Montevideo”, ”Ritam zločina”.

U jugoslovenskoj kinematografiji, ostavila je neizbrisiv trag, ispisala istoriju, ali malo ko zna da je imala jako težak život. Jedna je od onih koje je Diana Budisavljević spasla smrti u ustaškom logoru.

Božidarka Frajt
Foto: Youtube printscreen/ Tihomir Snitko


Ni sama se nije sećala svog detinjstva, a detalje svoje biografije je saznala tek kada je imala 36 godina. Rođena je u porodici Grublješića 1940. godine u selu Velika Žuljevica. Ustaše su joj streljale majku Vidu, a otac Bogdan je poginuo u borbi. Deportovana je u dečiji logor u Sisku, a zatim je završila u prihvatilištu Crvenog krsta u Zagrebu gde su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt.

Kako stoji u dokumentima, Frajtovi su uzeli dete sa brojem ”527” , dali joj svoje prezime, srećno detinjstvo i budućnost. Njena tetka Dara je nakon Drugog svetskog rata radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra gde je čula priču o ženi iz njenog sela koja je streljana, a njena dvogodišnja ćerka joj je oduzeta. Radilo se o Božidarkinoj majci. Nakon te priče Dara je počela da traži Božidarku, ali bezuspešno, dok je jednom prilikom nije ugledala na malom ekranu i shvatila da se radi o Vidinoj ćerki.

– Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu – rekla je davne 1979. godine.

Božidarka danas živi u Zagrebu, ima dvoje dece, a njena ćerka, inače glumica Bojana Gregorić Vejzović je jednom prilikom pričala o potresnim detaljima života njene majke,

– Njen put je bio i više nego težak, a njena volja i radost življenja više nego snažni. Hrabri ljudi koračaju napred i ne okreću se prema tuzi prošlosti, već obasuti bleskom neraspoznatljive budućnosti srčano kroče s verom da sutra uvek može biti bolje. Eto, to je moja mama – rekla je Bojana, prenosi N portal.