GLAVNO PITANJE KOJE MUČI GRAĐANE: Koliko će koštati prvomajski uranak?

 GLAVNO PITANJE KOJE MUČI GRAĐANE: Koliko će koštati prvomajski uranak?

Foto: Srbija Danas

Prvi maj nam se prišunjao neprimetno, nakratko stavljen na stranu zbog lošeg vremena, ali činjenica da će vremenske prilike verovatno ići na ruku odlasku na tradicionalni uranak, navele su ljude da se brže bolje organizuju. 

Da su mnogi čekali poslednji trenutak govori i činjenica da su rafovi sa opremom za odmor u prirodi i roštiljanje u marketima puni, a da su proizvodi već nekoliko dana na popustu. 

Tako je za 2,5 kilograma ćumura već sada potrebno izdvojiti 350 dinara, dok je do nedavno bio 500. Komplet plastičnih tanjira košta oko 200 dinara, ražnjići 100, čaše 200, plastični escajg stotinak dinara, a za kocke za uplatu potrebno je izdvojiti oko 300 dinara. Ove godine u ponudi marketa nalazi se i jednokratni roštilj koji je sa 1.800 dinara sada snižen za duplo, na 900 dinara.

Za gajbu piva potrebno je izvojiti oko 1.500 dinara u proseku, jer cene variraju u zavisnosti od brenda, a za gaziranje sokove u dvolitarskoj ambalaži oko 150 dinara po komadu. Flaša obične vode košta 50, a kisele 60 dinara.

Najveći trošak ove godine biće meso koje je ranijih godina moglo da se kupi za mnogo manje novca. Tako je za kilogram ćevapa i pljeskavica potrebno dati oko 600 dinara, za pileći file 700, za svinjske šnicle 800 dinara, a za roštilj kobasice minimum 500 dinara. Čak i pileća krilca ove godine su poskupela i koštaju oko 400 dinara.

Ko ne želi da pali vatru i ne uživa u pripremi mesa, može naručiti kilogram gotovog roštilja koji košta oko 1.500 dinara.

Kada se na to doda gorivo za odlazak u prirodu, ovo će biti jedan skup Prvi maj. Ono što je pozitivno u celoj priči je što će vreme biti lepo u većem delu zemlje i što su ponedeljak i utorak neradni dani, pa će mnogi iskoristiti ovaj mini odmor da pobegnu iz gradova.