GENIJALAN PROJEKAT SPASIĆE MNOGE ŽIVOTE NA PUTEVIMA: Uloženi milioni evra za fluorescentne linije – rezultati su ZAPANJUJUĆI!

 GENIJALAN PROJEKAT SPASIĆE MNOGE ŽIVOTE NA PUTEVIMA: Uloženi milioni evra za fluorescentne linije – rezultati su ZAPANJUJUĆI!

Foto: Facebook Printscreen/Zanimljivo

Kompanija iz Australije po imenu “Aussie” uvela je genijalan način da puteve učini bezbednijim, postavivši fluorescentne oznake na autoputu koje svetle u mraku.

Ove svetleće linije napravljene su uz pomoć fotoluminiscencije, sličnim procesom koji se koristi za svetleće dečije nalepnice, igračke i satove.

U mraku, premaz emituje svetlost koju je apsorbovao i uskladištio tokom dana, tako da se linije i oznake na putu mogu jasno videti.

Iz kompanije koja je učestvovala u projektu, saopšteno je da će se na ovaj način olakšati vozačima da vide linije ili znakove pored puta i da se jasno definišu raskrsnice i krivine, pri čemu vozači imaju više vremena da reaguju kako ne bi skrenuli iz svoje trake. 

– Bezbednosne svetleće linije posebno će biti korisne za ljude koji nisu upoznati sa vožnjom kroz ovo područje – ističu iz kompanije. 

Vlada Australije je uložila više od 4 miliona evra u projekte za bezbednost saobraćaja, a posebne nade se ulažu u svetleće linije. Australijski mediji pišu da su probe projekta izvršene, a da su rezultati zapanjujući.