(FOTO) UKRAJINCI NAPUŠTAJU HERSON! Do juče slavili pobedu a sada se EVAKUIŠU, masovno granatiran KLJUČNI GRAD: “Prošli smo kroz pravi pakao…”

 (FOTO) UKRAJINCI NAPUŠTAJU HERSON! Do juče slavili pobedu a sada se EVAKUIŠU, masovno granatiran KLJUČNI GRAD: “Prošli smo kroz pravi pakao…”

Foto: Reuters

Ukrajinci su pobegli iz Hersona od ruskog granatiranja, samo nekoliko nedelja nakon što su proslavili ukrajinsko ponovno zauzimanje tog grada na jugu, prenosu Gardijan. Asošiejted pres je izvestio da se niz kamiona, kombija i automobila – od kojih neki vuku prikolice ili prevoze kućne ljubimce i druge stvari – protezao kilometar ili više na periferiji Hersona u subotu.

Foto: Reuters

Dani intenzivnog granatiranja od strane ruskih snaga izazvali su gorko-slatki egzodus: mnogi civili su bili srećni što je njihov grad osvojen, ali su žalili što nisu mogli da ostanu. “Tužno je što napuštamo svoj dom“, rekao je Jevhen Jankov dok je kombi u kome je bio malo napred. Sada smo slobodni, ali moramo da idemo, jer ima granatiranja, a među stanovništvom ima mrtvih.

Provirivši glavu sa leđa, Svitlana Romanivna je dodala: “Prošli smo kroz pravi pakao. Naš komšiluk je goreo, bila je to noćna mora. Sve je bilo u plamenu”.

Foto: Profimedia

Emilie Fourei, koordinator projekta za hitne slučajeve za humanitarnu grupu Lekari bez granica u Ukrajini, rekla je da je evakuacija 400 pacijenata iz psihijatrijske bolnice u Hersonu, koja se nalazi u blizini električne centrale i linije fronta, počela u četvrtak i trebalo bi da se nastavi u narednom periodu.

Foto: Profimedia

Rusija je pojačala svoje napade na kritičnu infrastrukturu nakon što je pretrpela neuspehe na bojnom polju. Istaknuti ruski nacionalista rekao je u subotu da ruska vojska nema dovoljno lekara – retko javno priznanje o problemima u vojsci.