(FOTO) PLJAČKA KOJA JE DIGLA EVROPU NA NOGE! Pink Panteri po uzoru na “birmingemsku bandu” PONOVO U AKCIJI, ukrali dijamant vredan 27 MILIONA EVRA

 (FOTO) PLJAČKA KOJA JE DIGLA EVROPU NA NOGE! Pink Panteri po uzoru na “birmingemsku bandu” PONOVO U AKCIJI, ukrali dijamant vredan 27 MILIONA EVRA

Foto: polite nl

Po uzoru na “Piki Blajnderse” izveli neverovatnu pljačku.

Pre gotovo mesec dana kradljivci dijamanata za koje se sumnja da su pripadnici grupe “Pink Panter”, i to iz Srbije, izveli su neverovatno smelu pljačku.

Oni su upali na sajam umetnosti i antikviteta TEFAF u holandskom gradu Mastrihtu i dok je jedan od njih čekićem razbijao staklenu vitrinu, drugi su držali na nišanu prolaznike.

Ova oružana pljačka dogodila se u jutarnjim časovima i pred velikim brojem ljudi.

– U pljački niko nije povređen. Ukraden je nakit, ali i veoma retki, veliki, žuti dijamant. U potrazi smo za najmanje petoricom odbeglih i postoji bliska saradnja sa policijama Nemačke i Belgije – saopštila je holandska policija odmah posle pljačke.

Foto: polite nl

Reč je o dijamantu koji se nalazio na ogrlici, a procenjena vrednost je ogromnih 27 miliona evra. Ovaj skupoceni primerak bio je u vlasništvu kompanije “Simbolik end Čejs”.

Veruje se da su u istoj krađi ukradene i „kartije” minđuše vredne 4,5 miliona evra.

DVA HAPŠENJA

Prvi dani potrage doveli su do dva hapšenja.

Lisice na ruke su stavljene dvojici Belgijanaca starim 22 i 26 godina. Oni su zaustavljeni na auto-putu A2 kod tunela Vilem Aleksander, ali su i pušteni 30. juna. Od tada nema više hapšenja osumnjičenih umešanih u ovu pljačku.

– U automobilu nisu pronađeni ni nakit, ni dijamanti, ni oružje. Ovo hapšenje je bilo samo nesporazum. Ne želim da kažem da su oni bili na sajmu kada se dogodila pljačka – rekli su advokati privedenih Belgijanaca.

ULOGA PETOG ČLANA

Poslednja informacija o tome ko je učestvovao u pljački pojavila se nedavno kada su objavljene fotografije petorice muškaraca.

Za četvoricu se tvrdi da su direktno učestvovali u krađi, dok se za petog sumnja da je pomagač.

Foto: polite nl

– Reč je o čoveku koji je kupio karte za ulazak na sajam za četvoricu razbojnika. Svi su nosili naočare i to im je bio deo maske – tvrde holandski mediji.

KAO JUNACI IZ TV SERIJE

Mnoge je začudio način na koji je ova pljačka počinjena. Lopovi su bili gotovo uniformisani, nosili su karakteristične kačkete i naočare, pa su već dobili i nadimak „Piki Blajnder-si” po popularnoj TV seriji o bandi iz Birmingema sa početka 20. veka.

– Nikada nisam video pljačku sa toliko nasilja, i to usred dana i pred toliko očevidaca.

Četiri čoveka u sakoima i kapama naciljala su štand za koji se zna da uvek ima vredne primerke. Odneli su ne samo dijamant već i ogrlicu na kojoj su biseri i smaragdi – objasnio je za holandske medije Martin Ekermans podsećajući da su se na istom sajmu već događale pljačke 2008. i 2010, kada je odneta ogrlica vredna 1,2 miliona evra i prsten od 860.000 evra.

Izvor: Srbija Danas/Objektiv.rs