FORMIRA SE TERMIČKA KUPOLA, NAJGORE TEK DOLAZI Meteorološki fenomen kosi sve pred sobom – toplotni udar donosi nestašicu vode

 FORMIRA SE TERMIČKA KUPOLA, NAJGORE TEK DOLAZI Meteorološki fenomen kosi sve pred sobom – toplotni udar donosi nestašicu vode

Foto: Shutterstock

Amerikanci širom jugozapada poslednjih dana čine sve što je u njihovoj moći da prežive toplotni udar koji je živu u termometru digao iznad 43 stepeni Celzijusa, a lokalni meteorološki zavodi upozoravaju kako najgore tek dolazi.

Naime, iznad američkih pustinjskih saveznih država ovih će se dana nadviti tzv toplinska kupola, koja će lokalizovati i zadržati visoki pritisak i još više temperature, i time u opasnost dovesti više od 50 miliona Amerikanaca tog područja.

Reč je o meteorološkom fenomenu zbog kojeg letnji meseci u tom području imaju potencijal da postanu najgori ikada zabeleženi.

– Najtopliji meseci u ovom području i inače jesu jun i jul, tako da ekstremne vrućine kojima svedočimo same po sebi nisu neka novost. Ali, ono što svakako treba da nas zabrine jeste činjenica da se razdoblje zadržavanja toliko visokih temperatura iz godine u godinu sve više produžuje. Ove godine bismo mogli da srušimo rekord iz 1974., kada je toplotni udar trajao punih 18 dana – objasnio je NYT-u Gabriel Lojero, meteorolog iz Arizone.

Da situacija nije bezazlena upozoravaju i javnozdravstveni stručnjaci koji građane pozivaju na dodatan oprez i mere zaštite. Prema poslednjem izveštaju Odeljenja za javno zdravstvo Okruga Marikopa u saveznoj državi Arizoni, 2022. je zabeleženo čak 425 smrtnih slučajeva čiji se uzrok vodi kao posledica ekstremne vrućine. Porast je to od 25 posto u odnosu na godinu pre.

– Moramo da postanemo svesni da je smrt od previsokih temperatura vodeći uzrok smrti od vremenskih uslova u SAD-u – upozorio je Isak Smit, još jedan meteorolog iz Arizone koji je pričao s redakcijom NYT, dodavši da leta na američkom jugozapadu više nisu samo “uobičajeno vruća”, a osim ekstremnih vrućina, građanima sve češće prete i nestašica vode kombinovana s požarima.

Građani su iz solidarnosti pokrenuli akcije kojima u siromašnije četvrti većih gradova dostavljaju besplatne boce vode i izotoničnih napitaka, a jedna takva inicijativa je i Gator-Aid u donjem Tuskonu.

– Vidimo do koje mere našim sugrađanima trebaju naše usluge, a to nas motiviše da nastavljamo da im dostavljamo barem privremeno olakšanje – rekao je jedan od volontera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *