FASCINANTNA POJAVA NA NEBU! Sutra najbliže Zemlji – biće vidljiva golim okom: Ovo se događa samo jednom u životu (FOTO/VIDEO)

 FASCINANTNA POJAVA NA NEBU! Sutra najbliže Zemlji – biće vidljiva golim okom: Ovo se događa samo jednom u životu (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/Printscreen/Hrvatski astronomski savez

– Kometa C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodična kometa koja je došla sa same ivice Sunčevog sastava odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ga je opservatorija Zviki Transient Fasilito u martu 2022. godine.

Kometa je izrazito zelene boje zbog njenog hemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svetlosti. Biće najbliža Zemlji 1. februara na nekih 42 miliona kilometara, a već je proteklih dana bila primetna golim okom iz mesta s kvalitetnim tamnim nebom bez svetlosnog zagađenja.

– Može se videti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, opažač će moći da je primeti kao bledu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika – pišu.

– Prolazak komete ZTF (C/2022 E3) za koju se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najverojatnije će biti kako ono kažemo “prvi put, zadnji put i nikad više”. Naime, radi njene parabolične putanje ova kometa, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se verovatno više vratiti nego će najverovatnije izleteti iz Sunčevog sastava u međuzvezdani prostor.

Ova činjenica znači jedinstvenu priliku za pogledati nešto što možete videti samo jednom u životu i što verovatno niko posle vas više videti neće, kažu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *