EVO KOJI JE NIVO RADIJACIJE TRENUTNO U ZAPOROŽJU! Objavljena fotografija novonastale štete: “Krov je probijen…” (FOTO)

 EVO KOJI JE NIVO RADIJACIJE TRENUTNO U ZAPOROŽJU! Objavljena fotografija novonastale štete: “Krov je probijen…” (FOTO)

Foto: Profimedia

Oružane snage Ukrajine su tokom granatiranja teritorije Zaporoške nuklearne elektrane probili krov specijalnog korpusa u kome se čuva gorivo za reaktore, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

– Krov specijalnog korpusa broj 1 Zaporoške nuklearne elektrane je probijen. U ovom korpusu se čuva sveže gorivo za reaktore nuklearke – napisao je Rogov na Telegramu.

Situacija u Zaporoškoj nuklearki posle raketnog napada ukrajinske vojske se kontroliše, a radijacija je u normali.

Tokom današnjeg dana ruski vojnici su pogodili dron kojim je ukrajinska vojska pokušala da nanese udar na teritoriju Zaporoške nuklearke.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da Kijev nastavlja da granatira Zaporošku nuklearnu elektranu i grad Energodar i da su dva projektila koja je ispalila ukrajinska artiljerija danas eksplodirala u neposrednoj blizini perimetra nuklearke.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Od marta je pod kontrolom ruske vojske. Ukrajinska vojska redovno granatira grad Energodar i teritoriju nuklearke.