UZ MINIMALNU CEREMONIJU, BEZ MOLITVE: Ubica iz Gradačca počivaće na OVOM mestu – evo kako izgleda sahrana samoubica po islamskim običajima

 UZ MINIMALNU CEREMONIJU, BEZ MOLITVE: Ubica iz Gradačca počivaće na OVOM mestu – evo kako izgleda sahrana samoubica po islamskim običajima

Foto: Facebook

U medijima se pojavila informacija da je ubica navodno sahranjen u četvrtak u najvećoj tajnosti u blizini Gračanice, mesta koje je tridesetak kilometara udaljeno od Gradačca.

Nermin Sulejmanović koji je u svom krvavom piru 11. avgusta ubio suprugu Nizamz Hećimović i dvoje turskih državljana je, navodno, sahranjen u tajnosti, u blizini Gradačca. Ova informacija, koja se kasno u četvrtak pojavila na lokalnim portalima, za sada nije zvanično potvrđena.

Mnogi se pitaju kako će i na koji način biti sahranjen monstrum iz Gradačca. U islamu, sahrana je ozbiljna i važna obaveza koja se pridržava određenih običaja i pravila. Međutim, postoji značajna razlika u načinu sahranjivanja običnih muslimana i samoubica poput Nermina.

Prema većini islamskih pravnih mišljenja i verskih autoriteta, samoubice se ne sahranjuju na isti način kao obični muslimani. Samoubistvo se smatra teškim grehom u islamu, jer prekida Božji dar života i nametne se kao osoba koja je odlučila o svom životu, što je islamu suprotno.

Foto: Instagram

Na osnovu ovih verovanja, mnogi islamski pravni i verski autoriteti preporučuju da se tela samoubica ne peru (gusul ne obavlja), niti da se oblače u shroude (posebno odelo za sahranu), već se obično pokapaju u odvojenim grobljima ili na udaljenim mestima, bez velike ceremonije ili molitve.

Iako se praksa sahranjivanja muslimanskih samoubica može razlikovati u različitim zajednicama i verskim školama unutar islama, postoje opšti obrasci koji se često primenjuju. Važno je napomenuti da mišljenja o ovom pitanju mogu varirati i da se pristup može promeniti s vremenom i promenama u tumačenju verskih doktrina.

  1. Pristup sahrani: Većina islamskih pravnih autoriteta preporučuje da se telo samoubice ne izlaže tradicionalnom procesu pripreme za sahranu. Ovo uključuje da telo neće biti oprano (gusul neće biti obavljen) i neće biti oblačeno u shroude (posebno odelo za sahranu).
  2. Sahranjivanje na odvojenom mestu: Telo samoubice se često sahranjuje na odvojenim grobljima ili mestima koja su udaljena od mesta gde su obično sahranjeni muslimani. Ovo se radi kako bi se izbegla mogućnost mešanja sa telima drugih muslimana i kako bi se izbegla formalna molitva i obredi.
  3. Minimalna ceremonija: Sahrana samoubice obično prolazi bez većih ceremonija ili molitava. Verski lideri ili sveštenici mogu biti odsutni tokom ovog postupka, i obred se često izvodi u prisustvu minimalnog broja ljudi.
  4. Kako se to može promeniti: Važno je napomenuti da se mišljenja o ovom pitanju mogu promeniti tokom vremena i u skladu sa promenama u tumačenju verskih pravila. Neki savremeni islamski pravnici i teolozi mogu izražavati saučešće prema teškim situacijama koje dovode do samoubistva i preispitivati stroge norme koje su se tradicionalno primenjivale.

Podsetimo, u Gradačcu je 11. avgusta 35-godišnji Nermin Sulejmanović uživo u prenosu na Instagramu ubio svoju bivšu suprugu i još dve osobe, dok je troje ljudi ranio, na kraju izvršivši samoubistvo. 

Zbog zločina je potkopano poverenje javnosti u rad suda i policije, a pokrenuta je i istraga kako bi se utvrdilo ko je Nerminu otkrio gde se krije njegova supruga.

Među osumnjičenima se našla i policajka koja je navodno bila u vezi sa ubicom, ali je ona u tom trenutku bila na odmoru u Italiji, pa do visokopozicioniranih policajaca koji su se družili sa njim, ali i pojedinih sudija.