EU POSTIGLA DOGOVOR, A ŠTA JE SA MAĐARSKOM? Orban ne želi prekid ruskog gasa, ovo je JEDINA OPCIJA

 EU POSTIGLA DOGOVOR, A ŠTA JE SA MAĐARSKOM? Orban ne želi prekid ruskog gasa, ovo je JEDINA OPCIJA

Foto: Profimedia

Lideri EU postigli su dogovor na samitu u Briselu o embargu na uvoz ruske nafte brodovima do kraja godine, u okviru sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku u Briselu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

– Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije, čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije – napisao je Mišel na Tviteru.

“Do kraja godine prekid 90 odsto uvoza”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu.

– Ovo će do kraja godine efektivno prekinuti oko 90 procenata uvoza nafte iz Rusije u EU – napisala je Lajen noćas na Tviteru.

Ona navodi i da se plan za “što brži prekid” zavisnosti EU od ruskog gasa oslanja na četiri stuba:

– Manje trošenje energije, divezifikacija izvora koji se ne zasnivaju na fosilnim gorivima, masovno investiranje u obnovljive izvore energije i finasiranje – zaključilaje Lajen na Tviteru nalogu.

Foto: Profimedia

“Pritisak će se nastaviti do kraja rata”

Mišel je naveo da će se pristisak na Rusiju nastaviti do završetak rata u Ukrajini.

On je naveo da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje SWIFT transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

Dve trećine ruske nafte EU uvozi tankerima a jednu trećinu naftovodom “Družba”. Embargo će se odnositi na 90 odsto celokupne količine nafte iz Rusije u trenutku kada Poljska i Nemačka, koje su takođe priključene na naftovod, prestanu da kupuju taj energent iz Rusije do kraja godine, navodi Rojters.

Izuzeće zbog Mađarske

Preostalih 10 procenata ruske nafte trenutno je izuzeto iz embarga kako bi se omogućilo da naftu dobijaju Mađarska, koja zavisi od naftovoda, kao i Slovačka i Češka.

Za sada, kako piše britanska agencija, nije poznato kako će državama članicama EU koje dobijaju naftu tankerima biti kompenzovani povećani troškovi, u poređenju s onim državama koje će zadržati uvoz nafte naftovodom.

Foto: Profimedia

Pregovori o šestom paketu sankcija vođeni su skoro mesec dana. Inicijalno je bilo planirano da se zabrani sav uvoz nafte i prerađevina, ali su se tome usprotivile Mađarska i još neke zemlje, koje veruju da bi takva mera nanila katastrofalnu štetu evropskoj ekonomiji.

Evropska komisija morala je da isključi ruski naftovod iz paketa da bi dobila saglasnost Mađarske.

Finansiranje obnove Ukrajine

EU planira u budućnosti finansiranje obnove Ukrajine, ali ono treba da bude praćeno reformama u ovoj zemlji, saopštila je Fon der Lajen nakon samita.

Brisel i Vašington, kako navode zvaničnici, nameravaju da razviju plan za privlačenje investicija za obnovu Ukrajine, ali one će morati da budu praćene sistemskim reformama, povećanjem nezavisnosti pravosudnog sistema i borbom protiv korupcije, kako bi se stvorili pozitivni uslove za poslovanje.

Fon der Lajen nije precizirala tačan iznos ovih sredstava i kada će EU i SAD biti spremne da ga obezbede, ali je napomenula da će, pored budućih ulaganja u obnovu, Brisel razmotriti planove za pružanje hitne makrofinansijske pomoći Kijevu od devet milijardi evra u narednim nedeljama.