“EU, NEMAČKA I NATO ŽELE DA SE OTARASE VUČIĆA” Ruski ekspert ocenio situaciju na KiM

 “EU, NEMAČKA I NATO ŽELE DA SE OTARASE VUČIĆA” Ruski ekspert ocenio situaciju na KiM

Foto: Srbija Danas

Provokaciju u regionu Kosova i Metohije organizovala je Severnoatlantska alijansa kako bi se otarasila predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovo mišljenje je politikolog Dmitrij Solonjikov izneo u intervjuu za rusku Izvestiju.

– Ovo je zaista simulirana situacija. Setimo se kako je nemački kancelar Olaf Šolc u junu postavio ultimatum Vučiću da Srbija treba da uvede antiruske sankcije i prizna Kosovo. Vučić nije krenuo na to, odnosno radi se o planiranoj organizovanoj provokaciji Evropske unije, Nemačke, Brisela i NATO-a – rekao je politikolog.

Prema njegovim rečima, NATO želi da stavi Vučića pred izbor: ili će dozvoliti “pakao” za svoje sugrađane na teritoriji Kosova i Metohije, ili će se umešati u situaciju. U prvom slučaju u Beogradu mogu izbiti protesti koji će biti usmereni na smenu Vučića, u drugom slučaju NATO može da interveniše u regionu.

Trenutak za pokušaj da se u Beogradu instalira novo rukovodstvo lojalno Vašingtonu i Briselu, smatra Solonjikov. Razlog za provokaciju je nazvao nezavisnu spoljnu politiku Vučićeve administracije, koja je suprotna željama NATO-a, pa samim tim i nezgodna za Alijansu.

Pročitaj još