“EU JE POSTALA 51. AMERIČKA DRŽAVA” Govor hrvatskog evroparlamentarca će još dugo pamtiti u Briselu (VIDEO)

 “EU JE POSTALA 51. AMERIČKA DRŽAVA” Govor hrvatskog evroparlamentarca će još dugo pamtiti u Briselu (VIDEO)

Foto: YouTube/Mislav Kolakušić, nezavisni zastupnik u EP/Printscreen

Hrvatski političar, evropski poslanik Mislav Kolakušić oštro je kritikovao spoljnu i odbrambenu politiku EU, rekavši da je Evropska unija postala vazal Vašingtona.

Prema Kolakušiću, danas se spoljna, odbrambena i bezbednosna politika EU mogu opisati samo jednom rečenicom:

– Evropska unija je postala 51. država SAD, ali bez prava glasa.

Inače, evroparlamentarac iz Hrvatske je ranije više puta kritikovao politiku EU prema Rusiji, navodeći da smanjenje uvoza ruskih energenata koji su vitalni za Evropu i povećanje troškova za odbranu od strane Brisela, uz nekoliko rundi sankcija protiv Ruske Federacije, samo služi da se pokriju troškovi Bele kuće u suprotstavljanju Kremlju, te da EU od svega toga nema praktične koristi.

– Neverovatna je laž i licemerje da su sankcije Rusiji i zabrana uvoza ruske nafte i gasa sankcije Rusiji. Sankcije su usmerene na 500 miliona građana Evropske unije i milione građana ostatka Evrope – rekao je u maju.

– Mi smo dužni da zabranimo uvoz nafte i gasa iz Sjedinjenih Država, koje su bile uključene u više vojnih sukoba u poslednjih nekoliko decenija nego bilo koja druga zemlja u Evropi, a možda i u svetu – dodao je Kolakušić.

Ovoga puta Kolakušić je otišao još dalje u kritici politike evropskih zvaničnika, a njegova retorika je postala oštrija. Vodeće političare u Evropi i šire nazvao je “sociopatama i psihopatama”, sećajući se njihovih postupaka tokom pandemije Kovida-19.