DVA NAJBOLJA LEKA ZA MAMURLUK Doktor iz Hitne pomoći: Čim ustanete uradite OVO

 DVA NAJBOLJA LEKA ZA MAMURLUK Doktor iz Hitne pomoći: Čim ustanete uradite OVO

Mamurluk je za većinu česta pojava nakon dočeka Nove godine. Toksični efekti alkohola na telo su užasni – glavobolja, mučnina, suva usta i umor, samo su neki od simptoma koje osećate. 

Ono što želite i što vam je potrebno jeste da se što pre osećate “normalno”.

A šta najbolje pomaže kod ovog problema, otkrio je lekar iz Hitne pomoći Tomas Voters.

Da biste pronašli rešenje za problem, prvo je potrebno da razumete šta ga je uzrokovalo. Za mamurluk, sve je u odgovoru vašeg tela na alkohol”, kaže dr Voters.

Počnimo sa činjenicom da je alkohol diuretik, što u osnovi znači da podstiče proizvodnju urina. Sasvim je logično da imate potrebu da često mokrite, a samim tim se postavlja i pogodan teren za dehidrataciju. 

Zbog mamurluka možete da se osećate neprijatno nekoliko sati ili, u najgorim slučajevima, čak da vam uništi dan. 

Lekovi za ublažavanje mamurluka

Dakle, kako možete zaustaviti mamurluk? Postoji mnogo metoda i teorija, a ova dva su najbolja. Ipak, treba da znate da ne deluju baš brzo.

Rehidratacija

Kada je u pitanju najbolja stvar koju možete da uradite za mamurluk, zaista je prilično jednostavno: popijte čašu vode pre spavanja. Uradite isto čim ustanete.

Dehidracija je u osnovi bola i muke koje osećate zbog mamurluka, pa se fokusirajte na to da nadoknadite  izgubljenu tečnost, savetuje dr Voters. Sportski napici takođe mogu da vam pomognu da se brzo hidrirate dok istovremeno obnavljate količinu hranljivih materija i elektrolita u telu.

Ipak, nemojte da preterujete. Prebrzo ispijenje velike količine vode može da dovede do oticanja mozga, ozbiljne i potencijalno smrtonosne situacije.

Vreme

Vreme je jedini pravi lek za mamurluk.

“Ne postoji čarobna pilula, nema čudotvornog leka koji bi uklonio mamurluk”, kaže dr Voters. “Vaše telo mora da sustigne i metaboliše alkohol koji ste konzumirali. Drugim rečima, odspavajte.

Lekovi za mamurluk koji ne rade

Mamurluk boli, što objašnjava zašto su ljudi spremni da pokušaju skoro sve kako bi umanjili patnju. Evo nekoliko zanimljivih pristupa – i zašto ne bi trebalo da verujete u njihovu efikasnost. 

Klin se klinom izbija

Šta bi trebalo da uradite nakon što ste prepili? Neki veruju da nastavite da pijete. Šta je istina? Piće može da ublaži mamurluk, ali li će ga naknadno produžiti.

Više toksina nije rešenje za višak toksina”, naglašava dr Voters. “Ovo zaista nema mnogo smisla.”

Kafa

Nakon noći preterivanja u alkoholu, svi ujutru posežu za šoljicom jake, crne kafe, a zapravo je to veoma pogrešno. Ovaj napitak čak može da pogorša simptome mamurluka, upozorava dr Voters.

Kako je kafa takođe diuretik, može da uspori proces rehidratacije. A način na koji kofein sužava krvne sudove i podiže krvni pritisak uticaće na to vas glava još jače boli.

Masan doručak

Unos hrane nakon noći preterivanja u alkoholu je ključan za povećanje nivoa šećera u krvi, kaže dr Voters. Ali “punjenje” stomaka koji je već pod stresom masnom, teškom hranom nije najbolja opcija. Umesto toga, fokusirajte se na hranu koja će vas osvežiti i pomoći da hidrirate organizam. 

Tost ili pecivo mogu da podignu nivo šećera u krvi dok blago deluju na stomak. Jaja su, takođe, dobra opcija. Sadrže aminokiselinu koja neutraiše toksičan uticaj alkohola. Osim toga, puna su hranljivih materija koje pomažu telu da se oporavi.