DRAMA U NIŠU! Najotrovnija zmija gmiže po dvorištu kuće, nastao pravi haos (FOTO)

 DRAMA U NIŠU! Najotrovnija zmija gmiže po dvorištu kuće, nastao pravi haos (FOTO)

Foto: Facebook/Printscreen/Udruženje ZooPlanet Niš

Jedna porodica iz okoline Niša ostala je zatečena kada su u dvorištu svoje porodične kuće u selu Bovan ugledali poskoka dužine od oko pola metra.

Otrovnicu je, srećom, na vreme primetio vlasnik kuće i brzom reakcijom volontera iz Udruženja ZOO Planet, zmija je dislocirana van naseljenog mesta.

– Juče smo imali uspešnu intervenciju zbrinjavanja i dislokacije zmije poskoka (Vipera ammodytes) u selu Bovan u porodičnoj kući – navode iz Udruženja ZooPlanet Niš u objavi na Fejsbuk profilu i dodaju:

– Zmiju je bezbedno preuzela naša sertifikovana volonterka Tamara Ristić i dislocirala van naseljenog mesta. Srećom, zmija je na vreme primećena od strane vlasnika kuće i brzom reakcijom naših volontera bezbedno preuzeta tako da niko nije povređen – naveli su članovi ovog udruženja u objavi.

Poskok je najrasprostranjenija i najduža otrovnica u Srbiji.

Naseljava kamenjare, kanjone i hrastove šume, može da se prepozna po malom rogu na vrhu glave i cik-cak šari na leđima. Dužina tela je oko 60 cm, a u nekim slučajevima može biti dužine i do 100 centimentara, stoji u objavi s ciljem informisanja javnosti.

Iz udruženja savetuju građane da, ukoliko imaju dvorište, bitno je njegovo redovno održavanje odnosno košenje trave kao i da se ne ostavljaju otpaci hrane koji mogu da privuku glodare pa samim tim i zmije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *