“DONIRAĆU JAJNE ĆELIJE!” Seka Aleksić odlučila je da prva učini OVO humano delo u Srbiji! (VIDEO)

 “DONIRAĆU JAJNE ĆELIJE!” Seka Aleksić odlučila je da prva učini OVO humano delo u Srbiji! (VIDEO)

Foto: e-stock

Odluka da se i u Srbiji omogući vantelesna oplodnja od doniranog materijala, koja pruža šansu mnogima da dobiju potomstvo, izazvala je brojne pozitivne reakcije, ali bilo je i oni koji su se protivili tome. 

Seka Aleksić je na svom Tviter nalogu ušla u sukob sa Boškom Obradovićem koji je imao negativan stav po pitanju vantelesne oplodnje doniranim materijalom jer smatra da se na taj način može uticati na promenu genoma budućih naraštaja. 

Seka je u izjavi za medije otkrila da nije želela da uđe u sukob sa Boškom Obradovićem, ali da smatra da je ta njegova izjava povredila mnoge žene koje imaju problema sa začećem. Ona je takođe istakla da ako bude moguća donacija jajnih ćelija u našoj zemlji, ona će biti prva javna ličnost koja će to uraditi, jer želi da bude primer drugim ženama. 

– Kao neko ko je prošao kroz proces vantelesne oplodnje nisam radila donaciju jer nisam imala potrebu, ali da sam imala radila bih, naravno. Smatram da su to jako bolne teme, posebno za žene jer su žene više izložene svemu tome, kada je taj proces u pitanju, nego muškarci. Govorim o hormonima, svemu onome što je potrebno za pripremu toga, ali sam nekako u fazonu, žašto bi išli u Španiju zbog svega toga, Eglesku, bilo gde, kad sve to možemo uraditi kod nas. Nije bitno da li je neko uzeo donacije, ja imam tri drugarice koje su trenutno u procesu, koje sam ja posavetovala sa mojom doktoricom, da odu prvo kod nje na pregled, a onda su one želele da nastave i da traže donaciju jajovoda. Smatram da o tome apsolutno niko ne treba da se izražava jer nije moje da li ćeš ti ići na donaciju ona ili ona, to treba da bude vaša lična stvar i o tome ne treba niko da govori u javnosti i pametuje. Ne mislim samo na gospodina Boška, već na sve nas. Ja sam tu da podržim proces vantelesne oplodnje, donacije, usvajanja i da podržim ljude i ljubav. Tu sam da podržim ljude koji su toliko velikog srca da će sutra da usvoje neko dete, kojem će pružiti ljubav. Nije majka svaka koja rađa. Da se ne shvati pogrešno, mnogo je dece koja su ostavljena u prodilištu. Moja poruka je bila da ukažemna to da je gospodin Boško sa tom izjavom, sigurna sam, povredio neke žene, porodice, bračne parove koji su možda želeli da se podvrgnu tome. Nismo svi jaki psihički da podnesemo to. Neku će ženu pogoditi to i neće otići na donaciju – rekla je Seka i dodala: 

Seka-Aleksić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

– Zalažem se da se u našoj zemlji radi donacija i sad svima kažem ukoliko se bude radila donacija unašoj zemlji, ja ću da budem prva javna ličnost koja će donirati jajne ćelije, jer želim da budem primer svim drugim ženama da to urade i da na taj način pomognemo nekom koga ćemo usrećiti do kraja života – izjavila je pevačica.