“DOLAZI MU KRAJ” Bajden ponovo udario na Sija! Uputio mu OŠTRE PRETNJE, svet strepi od odgovora

 “DOLAZI MU KRAJ” Bajden ponovo udario na Sija! Uputio mu OŠTRE PRETNJE, svet strepi od odgovora

Foto: Profimedia

Šef Bele kuće u Vašingtonu ugostio je lidere zemalja jugoistočne Azije, odakle je poslao poruku Si Đinpingu da dolazi kraj njegovom primatu u tom regionu.

Američki predsednik Džo Bajden počeo je otvoreni rat protiv Kine i njenog predsednika Si Đinpinga, pokazavši da mu aktuelni konflikt na tlu Ukrajine, iako se isprva nije tako činilo, ne predstavlja najveći prioritet.

Naime, šef Bele kuće je u srcu Vašingtona tokom dvodnevnog samita ugostio predstavnike 10 zemalja jugoistočne Azije iz organizacije ASEAN i tom prilikom poslao nikad jasniju poruku Đinpingu – “da je došlo vreme da se okonča njegov primat na Dalekom istoku“.

Bajden je tako obećao 150 miliona dolara pomoći predstavnicima ASEAN, istakavši da je nedopustivo dalje jačanje kineskog uticaja u jugoistočnoj Aziji.

Aludirao je na činjenicu da je zvanični Peking u poslednje tri godine dao 1,5 milijardi dolara za razvojnu pomoć zemljama ASEAN, koja je trebalo da posluži njihovom ekonomskom oporavku i u borbi protiv pandemije KOVID-19.

– Veliki deo istorije našeg sveta u narednih 50 godina biće napisan u zemljama ASEAN, a naš odnos s vama je budućnost u narednim godinama i decenijama. Pokrećemo novu eru u odnosima SAD i ASEAN – poručio je Bajden, prvi američki predsednik koji je od 2016. u prestonici svoje zemlje ugostio predstavnike ASEAN, pri čemu dvojica, iz Mjanmara i Filipina zbog aktuelnih kriza u zemlji, nisu bili prisutni. 

Foto: Profimedia

Prethodno je potpredsednica Amerike Kamala Haris poručila gostima da će SAD ostati prisutne u njihovom regionu generacijama i naglasila potrebu održavanja slobode mora, za koju Vašington tvrdi da je Kina osporava.

– Sjedinjene Države i ASEAN dele viziju za tu regiju i zajedno ćemo se čuvati od pretnji međunarodnim pravilima i normama – naglasila je Harisova, dok se u analizi Al Džazire ocenjuje da Bajdenova administracija, u trenutku dok joj je u agendi važna tačka konflikt u Ukrajini, posvećena cilju da pokaže posvećenost azijsko-pacifičkom pojasu “jer Peking postaje sve snažniji igrač u tom regionu”.

Inače, zemlje jugoistočne Azije optužuju Kinu da silom preuzima primat u Južnom kineskom moru, tvrdeći da poseduje pravo na 90 odsto njegove površine. Posebno ugroženi u tom sporu su Filipini i Vijetnam.

Foto: Profimedia

Takođe, zemlje u tom regionu su godinama bile frustrirane zbog manjka podrške iz SAD, posebno u vreme administracije Donalda Trampa, pa tamošnji analitičari ističu kako treba biti oprezan u približavanju Americi, pre svega zbog aktuelne ekonomske zavisnosti od najmnogoljudnije zemlje sveta. 

Interesantno je da su sa sastanka u Vašingtonu lideri 11 zemalja ponovili posvećenost podršci Ukrajini, ali se u izjavi nije imenom osudila Rusija za napad na tu zemlju.

Tvrde i da je Si teško bolestan i da mu se sprema puč

Britanski list San, koji svakodnevno izveštava o navodno teško ugroženom zdravlju ruskog lidera Vladimira Putina, sad je objavio kako postoje izveštaji da šef Kine Si Đinping (68) pati od teškog oblika moždane aneurizme, kao i da mu se sprema puč zbog nezadovoljstva izazvanog lokdaunom zbog pandemije korone. Đinping je, kako navodi San, navodno rešio da se leči tradicionalnim lekovima, što mu je samo dodatno pogoršalo stanje, te je završio u bolnici, gde ga čeka operacija. 

Američki ratni brod u Tajvanskom moreuzu

Samo dan pre početka samita u Vašingtonu svet je obišla vest da je američki ratni brod USS “Port rojal” prošao kroz Tajvanski moreuz. Iako je sedma flota mornarice SAD navela da je plovidna sprovedena “u skladu s međunarodnim pravom”, Kina polaže pravo na te vode. One su, inače, predmet spora povezanog s težnjama Tajvana da bude samostalna zemlja, što Kina uporno osporava.