DOK APATIN STREPI OD PANTERA, BEOGRAĐANI OVO VOZE U KOLIMA: Divlja životinja koja ne sme biti van zoološkog vrta uslikana u Beogradu

 DOK APATIN STREPI OD PANTERA, BEOGRAĐANI OVO VOZE U KOLIMA: Divlja životinja koja ne sme biti van zoološkog vrta uslikana u Beogradu

Foto: InstagramPrintscreen/serbialive_beograd

Tokom proteklih nekoliko dana medijima kruži informacija da je u okolini Apatina viđen crni panter, kao i da je njegovo prisustvo na severu Srbije zabeležio čak i termovizijski dvogled.

I dok deo Srbije strepi – šta ako nalete na ovu divlju životinju, pojedinci su rešili da svog ljubimca provozaju Beogradom.

Naime, na Instagram stranici “serbialive_beograd” objavljena je fotografija napravljena u ulici Omladinskih brigada na Novom Beogradu. U kolima, na zadnjem sedištu voze ni manje ni više nego – majmuna!

Nizali su se komentari: “Jadan majmun, pustite ga na slobodu; Mučena životinja”, ali mogli smo da vidimo i one koji su društveno odgovorni:

– Ko je to snimio i nije prijavio

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, egzotična životinja jeste divlja životinja koja nije autohtona na teritoriji Republike Srbije. Članom 58 propisano je da se držanje i reprodukcija divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca može obavljati samo na osnovu rešenja o odobrenju držanja i reprodukcije divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca, koje donosi ministar, na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti ministra nadležnog za poslove životne sredine. Istim članom obuhvaćeni su i uslovi života koji se moraju obezbediti egzotičnim životinjama.

Iako u nekim slučajevima držanje divljih i egzotičnih životinja može biti dozvoljeno, donosimo vam spisak razloga zašto to nije pametno:

– potrebna im je posebna briga i ishrana;

– mogu biti opasni po vas i vašu porodicu;

– ako pobegne iz kuće/stana postaje opasnost za celokupno društvo;

– potencijalni su rizik za zdravlje;

Dobro razmislite pre nego što se odlučite na kupovinu egzotične životinje, jer se radi o živom biću, a ne o igrački. Još jednom napominjemo i skrećemo pažnju da je briga o njima veoma delikatna i zahtevna, a u nekim slučajevima čak i protivzakonita.

Pročitaj još