DOBRO PAZITE AKO U OVA TRI BEOGRADSKA NASELJA KUPUJETE STAN: Isti problem se javljaju na svim mestima, a trik je da GLEDATE KAKO RASTE DRVEĆE

 DOBRO PAZITE AKO U OVA TRI BEOGRADSKA NASELJA KUPUJETE STAN: Isti problem se javljaju na svim mestima, a trik je da GLEDATE KAKO RASTE DRVEĆE

Foto: Shutterstock

“Ako je drveće okrenuto na istu stranu, dakle zemljište nije kako treba.”

Beograd obara rekord u ceni nekretnina, a interesovanje za kupovinu stanova u prestonici ne jenjava. Međutim, kako svi gledaju da prođu što jeftinije – treba biti oprezan sa odabirom lokacije.

Koje lokacije u prestonici treba izbegavati i na šta treba obratiti pažnju pri odabiru lokacije za kupovinu stana?

– Potrebno je biti izuzetno oprezan pri kupovini stanova u delovima grada u kojima inače postoji problem sa infrastrukturom – upozoravaju agenti za nekretnine Milić Đoković i Uroš Jovanović iz agencije za nekretnine.

Saglasni su da su to naselja preko Pančevačkog mosta – Borča, Ovča i Krnjača. Stanovi u ova tri naselja imaju isti problem, koji staje u jednu reč – kanalizacija.

Stanovnici naselja na levoj obali Dunava godinama muku muče sa kanalizacijom. Krnjača je svega nekoliko kilometara udaljena od centra glavnog grada, a ipak stanovnici ovog naselja decenijama žive uz zagađene kanale u koje se izlivaju otpadne vode, fekalije, septičke jame i smeće.

Milić Đoković ističe da pri kupovini stana treba biti oprezan po svim pitanjima – od zemljišta na kome se nalazi zgrada, preko načina grejanja, pa do infrastrukture, prenose mediji.

– Mi kao narod ne razmišljamo dovoljno unapred. Kupimo stan na leto, pa se zimi pokajemo što nismo kupili stan sa centralnim grejanjem. Treba voditi računa o svemu – ispričao je Đoković.

On navodi da je problem naselja na levoj strani Dunava “stari problem”, ali da često građani nisu svesni razmera problema oko kanalizacije – dok se ne usele.

Naš sagovornik takođe priča da treba voditi računa o zemljištu, te savetuje kupce da proveravaju zemljište “starim trikom”: da gledaju da li je drveće okrenuto na istu stranu.

– To je jedan stari trik kojim se valja služiti, ako je drveće okrenuto svo na istu stranu, dakle zemljište nije kako treba – ispričao je Đoković.

Uroš Jovanović za naš portal kaže da, kada je reč o naseljima u Beogradu koja se ne savetuju kupcima, jedino može da tvrdi za tri naselja na levoj obali Dunava.

– Krnjača, Ovča i Borča jedina su naselja koja globalno, u smislu cela naselja, imaju taj problem kanalizacije. Za ostatak prestonice, postoje određeni delovi naselja, neke zgrade, koje se ne savetuju, ali to su pojedinacni slučajevi i ne važe za kompletna naselja – priča Jovanović.

Kako kaže, Krnjača je naselje koje je blizu centra grada, bliže od recimo Zemuna, te je negde očekivano da ono bude uređenije i da bude pogodno za kupovinu.

– Zbog nemanja kanalizacije, to, međutim, nije slučaj. O pitanju infrastrukture, posebno kanalizacije, obavezno treba voditi računa, to kasnije bude veliki problem – rekao je.