Dete stalno šara po zidovima? Za to postoji nekoliko objašnjenja!

 Dete stalno šara po zidovima? Za to postoji nekoliko objašnjenja!

Foto: Profimedia

Ukoliko imate decu i prolazite kroz “divnu” etapu kada crtaju po zidovima i grebu ih, ali ne znate zbog čega to rade, dajemo vam tri najčešća razloga.

Svi roditelji prolaze kroz tu etapu gde deca uzimaju šta im padne pod ruku, pa grebu zidove ili škrabaju po njima, bez da znaju zašto to rade, pa jednostavno puste da prođe. Sudeći po psiholozima, postoje tri moguća razloga koja otkrivaju nešto više od običnih škrabotina.

Psiholog Sintija Medina, specijalista psihopedagodije, navodi tri razloga koja objašnjavaju zašto dolazi to tih situacija:

1.Privlačenje pažnje

Dete kome manjka pažnje i podrške kod kuće, traži način na koji bi privuklo pažnju roditelja, ne uzimajući u vidu da li je to što radi dobro ili loše.

2. Popustljivi roditelji

Granice su veoma važne tokom odrastanja dece. Ukoliko toga manjka, deca osećaju da im je dozvoljeno da rade šta god požele, na taj način opravdavajući neadekvatno ponašanje.

3. Otkrivaju nove stvari

U prvih 2-3 godine, deca otkrivaju nove stvari dodirom, osećajući teksture. Takođe, to je doba kada pokušavaju na svoj način da komuniciraju sa okolinom. Upravo kroz crtanje i grebanje zidova, deca možda žele nešto da vam poruče, ali i iskažu svoju kreativnost.

Iako specijalisti najčešće koriste ovu poslednju teoriju kako bi opravdali dečje ponašanje, ističu da je potrebno i da im se postave određene granice.

Šta onda da radite kada dete želi da crta po zidovima?

Iako možda mislite da su previše mali da bi razumeli, sa decom je neophodno prvo da pričate i pokušate da im objasnite da zidovi nisu mesto gde treba da iskažu svoju kreativnost, kao i da im pokažete gde to mogu da urade. Kada vidite da žele da crtaju po zidovima, usmerite ih da to rade na papiru, bojankama i tome sličnom.

Uključite ih u čišćenje zidova ili nameštaja koje su “uništili”, na taj način će shvatiti šta je dobro, a šta loše što su uradili.

Ukoliko ne želite da u potpunosti ograničavate dete, odredite jedan zid koji će moći da “uništava” bez straha da bude kažnjen. Na taj način čak možete i da posmatrate kako napreduje i sazreva.

Zapamtite, najvažnije je da razgovarate sa detetom i objasnite mu dobro stvari.