DELIJE POKAZALE HUMANOST: Uplatiti NOVAC za OBNOVU jedne od najvećih srpskih svetinja

 DELIJE POKAZALE HUMANOST: Uplatiti NOVAC za OBNOVU jedne od najvećih srpskih svetinja

DELIJE navijaci fudbalera Crvene Zvezde na utakmici Superlige Srbije protiv Kolubare na stadionu Rajko Mitic, Beograd 16.07.2022. godine Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS FUDBAL, FOOTBALL, SUPERLEAGUE, SUPERLIGA, CRVENA ZVEZDA, KOLUBARA LAZAREVAC, PRVENSTVO SRBIJE

Navijači Crvene zvezde su preko svoje fondacija “Delije Sever” uplatili su 2.000 evra Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve. Kako su naveli, sredstva su namenjena izgradnji Njegoševe kapele na Lovćenu.

Delije su se povodom toga oglasile i na svojoj zvaničnoj instagram stranici.

– Pre tri godine dobili smo blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da se uključimo u obnovu Lovćenske kapele. Njegoševa zavetna crkva koju je pred kraj života sagradio na vrhu Lovćena i posvetio svom prethodniku i stricu Svetom Petru Cetinjskom bila je namenjena i da u njoj počivaju Njegoševi zemni ostaci.

Međutim, ta kapela kao izvesni simbol Srpstva u Crnoj Gori i uopšte, imala je veliku istoriju stradanja. Prvi put je srušena tokom Prvog svetskog rata od strane Austrijanaca da bi je potom obnovio Kralj Aleksandar. Drugi put je bila oštećena od strane okupatorske italijanske vojske tokom Drugog svetskog rata. Tokom 1968. godine napokon je srušena odlukom komunističkih vlasti, da bi na njenom mestu bio izgrađen mauzolej po projektu Ivana Meštrovića.

Taj nečuveni varvarski čin imao je za cilj da sruši ne samo kapelu kao hram Božiji, nego i da udari na temelj identiteta Srba u Crnoj Gori. Velika želja mitropolita Amfilohija da se ova kapela obnovi još uvek nije doživela svoju realizaciju ali duboko verujemo da je pitanje dana kada će se to dogoditi. U tom uverenju poslali smo Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj donaciju od 2.000 evra za ovu svrhu i čim se otpočne sa realizacijom nastavićemo da podržavamo ovo neprocenjivo delo – stoji na Instagram stranici Delija.

BONUS VIDEO: Pogledajte najbolji ritern u istoriji tenisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *