DEČAK-UBICA BIO ZAPUŠTEN? “Može se reći da je to zlostavljanje i da su posledice razorne” (FOTO)

 DEČAK-UBICA BIO ZAPUŠTEN? “Može se reći da je to zlostavljanje i da su posledice razorne” (FOTO)

Foto: Srbija danas/Instagram printscreen moj_beo_grad_

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa događajem u OŠ Vladimir Ribnikar od 3. maja kada je kako se sumnja trinaestogodišnji dečak ubio devet osoba i ranio još četvoro, od kojih je još jedna devojčica preminula.

Kako bi se utvrdilo da li se u radnjama – majke maloletnog dečaka stiču elementi krivičnog dela “zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica” iz čl. 193 Krivičnog zakonika, saopštilo je ovo tužilaštvo. Ovim povodom gošće Tijana Kostić, advokat i Jelena Kenić, školski psiholog i pedagog razgovarale su u emisiji Puls Srbije.

Kostić je ispirčala šta će biti potrebno da bi se izvršila procena života ove porodice.

– Može uključivati, pored razgovora sa porodicom i sve druge podatke kojima socijalni rad može utvrditi da li je bilo zapuštanja i zlostavljanja lica – kaže Kostić.

Kenić, kao psiholog kaže da zna kako funkcioniše razgovor u školi.

Počinjete uvek od primarnog od porodice. Od majke i oca i da li je bilo zapuštanja i zanemarivanja, osim u ekstremnim slučajevima… Ako ga ne pitate ništa, kako provodi svoje vreme, da li ga nešto nervira, ako vas prosto to ne interesuje i ako verbalno ponižvate dete, ako mu pretite, ako ne pružate dovoljno ljubavi, može se reći da je to zlostavljanje i da su posledice razorne – upozorava Kenić.

Foto: Printscreen Kurir TV

Kostić se pita ko je mogao da uoči promene kod dečaka ubice.

– Svi se pitamo kako je moglo da dođe do ovoga. Sve je sada u sklopu nadleštva tužilaštva, a kakav će biti sihod, to je najbitnije. Za sada nema elemenata zlostavljanja, ali pitamo se da li je u vaspitnom smislu bilo zapušteno? – primećuje Kostić.

Kenić se osvrnula na izjavu majke ubijenog detea koja je saopštila da su postojale naznake da je dečak pokazivao čudno ponašanje na ekskurzijama.

– Svi smo time trebali da se bavimo i da je postojala ta vrsta poverenja između roditelja i škole, a sve potiče od prvog odnosa sa majkom i bazične sigurnosti. Ako tu nije nešto kako treba tu, onda je sve dalje loše – upućuje Kenić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *